Cererea a convins bancherii să continue refinanţările

Autor: Ciprian Botea 15.06.2011

Bancherii continuă să se lupte pentru refinanţarea clienţilor buni de la concurenţă, astfel că au prelungit campaniile din primăvară, fiind încurajaţi de creşterea vânzărilor din ultimele luni.

Datorită cererii mari, BCR, BRD şi CEC Bank au decis în ultima săptămână să-şi prelungească promoţiile la creditele de refinan­ţare până în iulie, perioadă în care au eliminat o parte din comisioane.

"Cererea de credite de refinanţare a fost una ridicată, peste 65.000 de cereri fiind depuse la ghişeele noastre în campania promoţionala. De aceea am decis prelungirea promoţiei până la 31 iulie", a declarat Adrian Jantea,

director de promovare şi distribuţie produse retail la BRD.

BRD a lansat campania de refinanţare la începutul lunii aprilie şi reprezentanţii băncii spun că peste 85% dintre clienţi solicită şi sume suplimentare, situate de obicei între 15% şi 25% din valoarea creditului refinanţat.

De asemenea, reprezentanţii BCR afirmă că cererea pentru credite pentru refinanţare înregistrează un ritm anual de creştere de 50% şi că acestea deţin jumătate din vânzările noi.

Refinanţările nu ajută însă la reluarea creditării, iar soldul împrumuturilor acordate populaţiei a scăzut la circa 98 miliarde lei (23,7 mld. euro) la sfârşitul lunii aprilie, cu 1,3% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.