Ce spun economiştii români despre situaţia fără precedent a Greciei

Autor: Bogdan Cojocaru 14.06.2011

Agenţia americană de rating Standard & Poor's a confirmat ceea ce mulţi investitori şi economişti cred de câteva luni: Grecia nu mai poate scăpa de default deşi UE se zbate din răsputeri să ţină ţara departe de marginea prăpastiei.



Standard & Poor's a retrogradat ratingul suveran al ţării cu trei trepte, la "CCC", care nu mai este acordat niciunei ţări din lume, din cauza "posibilităţii tot mai mari" ca statul să fie nevoit să-şi restructureze datoriile în următoarele 12 luni şi să devină astfel primul membru al zonei euro care intră în incapacitate de plată.

Grecia are acum cel mai scăzut rating suveran din lume, sub cel al unor state precum Ecuador, Pakistan sau ţări exotice ca Jamaica şi Granada, scrie Financial Times. Ecuadorul este încă izolat pe pieţele financiare internaţionale după ce a intrat în 2009 în incapacitate de plată.
Păreri diferite
Părerile economiştilor români sunt împărţite în legătură cu posibilitatea ca Grecia să intre în incapacitate de plată. Astfel, economistul Liviu Voinea apreciază că "statul elen este deja în incapacitate de plată, iar datoriile vor fi restructurate controlat, adică se va plăti doar o parte din datorii". Lucian Anghel, economist-şef la BCR, consideră că "termenul de default este exagerat, iar Grecia va recurge la o restructurare a datoriilor". La rândul lui, analistul economic Aurelian Dochia spune că "dacă nu va mai primi ajutor financiar extern, Atena nu are altă soluţie decât să intre în incapacitate de plată".
"Efectele unui evenutal default sunt greu de apreciat deoarece nu există un precedent care să fi apărut într-un cadru asemănător. Totuşi un astfel de eveniment ar pune în pericol euro şi zona euro, deoarece o mare parte a datoriilor elene este concentrată la BCE", spune Dochia.
În cazul României, efectele s-ar canaliza pe două direcţii, respectiv sectorul bancar şi pieţe. Astfel, dacă Grecia intră în incapacitate de plată, băncile elene vor avea mari dificultăţi de finanţare de pe pieţele internaţionale, iar aceste probleme pot afecta subsi­diarele de pe piaţa locală. Mai mult, "pentru a acoperi deficitul de finanţare, băncile-mamă greceşti ar putea vinde din unităţile din străinătate", mai spune Dochia. Pe pieţe, investitorii vor începe să discrimineze din ce în ce mai mult între ţările europene. Voinea, mai optimist, crede că investitorii greci nu vor retrage capital pentru a-l transfera la ei în ţară.
"În opinia noastră, este tot mai probabil ca Grecia să-şi restructureze datoriile într-un mod care, sub condiţiile oricărui pachet de finanţare adiţională furnizat de creditorii oficiali (UE şi FMI), ar avea ca rezultat unu sau mai multe default-uri după criteriile noastre. Riscurile implementării programului de împrumut UE/FMI se înmulţesc, având în vedere nevoile de finanţare în creştere ale Greciei şi neînţelegerile politice interne privitoare la condiţiile cerute", îşi motivează S&P decizia.
Ar putea ajunge şi mai rău
Calificativul Greciei este cu doar patru trepte mai sus de default şi are perspectivă negativă, ceea ce sugerează că o nouă retrogradare este posibilă în următoarele 12-18 luni, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.
"Perspectiva negativă sugerează că retrogradarea la «SD (default selectiv - n. red.)» este posibilă dacă Grecia recurge la restructurarea datoriei sau la extinderea termenelor de scadenţă sub condiţii care ar constitui, după criteriile noastre, un schimb păgu­bitor", menţionează agenţia.
Guvernul elen critică decizia agenţiei, susţinând că aceasta nu ia în considerare discuţiile "intense" dintre oficialii europeni care au ca scop rezolvarea problemelor financiare ale ţării. "Grecia va intra în incapacitate de plată - este o chestiune de timp şi nu de şanse. Este o problemă de solvabilitate şi nu una de lichiditate, care poate fi rezolvată doar printr-o restructurare a datoriei", a de­clarat pentru Bloomberg Vincent Truglia, di­rector executiv al fondului american de investiţii Gra­nite Springs Asset Management şi fost analist al Moody's, o altă mare agenţie de evaluare fi­nanciară.
S&P a subliniat că ratingul de recuperare a da­toriilor greceşti este "4", ceea ce înseamnă că, potrivit estimărilor agenţiei, deţinătorii de obligaţiuni pot recupera între 30% şi 50% din investiţii.