Victorie rară: Apple admite că foloseşte tehnologii Nokia pentru iPhone

Autor: Vlad Popescu 14.06.2011

Nokia a reuşit o victorie rară împotriva rivalului Apple după ce compania americană a acceptat să plătească pentru început o sumă de bani şi, periodic, drepturi de autor, pentru a pune capăt unui litigiu privind unele tehnologii ale grupului finlandez folosite de producătorul iPhone.

Acţiunile companiei finlandeze au crescut cu 3% în deschiderea şedinţei bursiere. Analiştii au salutat vestea şi consideră că încheierea litigiului cu Apple va permite companiei să se concentreze pe businessul de bază, care se confruntă cu obstacole serioase.

"E prima veste bună pentru Nokia după mult timp. Acum se pot concentra pe afaceri şi în plus disputa s-a încheiat în favoarea lor", comentează un analist finlandez. Nokia a pierdut iniţiativa pe piaţa smartphone, dominată de iPhone şi de telefoanele cu sistemul de operare Android dezvoltat de Google.

La începutul acestei săptămâni, banca japoneză Nomura anticipa că Nokia îşi va pierde în acest trimestru poziţia de cel mai mare producător de smartphone-uri în favoarea Samsung Electronics, iar în trimestrul viitor va fi depăşită şi de Apple. Apple şi Nokia sunt în litigiu din octombrie 2009, când compania finlandeză a dat în judecată producătorul iPhone în SUA pentru folosirea ilegală a unor tehnologii.