Josef Ackermann, bancherul care are un cuvânt greu de spus în toate deciziile importante din Europa

Autor: Bogdan Cojocaru 14.06.2011
Târziu, într-o noapte de septembrie, în 2008, bancherul Josef Ackermann a primit un telefon urgent de la Berlin. Lumea financiară se cutremura. La celălalt capăt al liniei era cancelarul german Angela Merkel, care avea nevoie de ajutorul lui, scrie cotidianul american The New York Times.


O mare bancă germană era pe punctul de a se pră­bu­şi, aşa cum a făcut-o cu câteva zile înainte Leh­man Brothers în SUA. Era ora 12:45 a.m., iar pieţele financiare se deschideau îm Asia. În aer se simţea frica. Merkel voia să ştie dacă Ackermann, şeful Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, pu­tea ajuta la salvarea creditorului în ago­nie. Putea şi aşa a şi făcut. În câteva mi­nute a convins bancherii germani să pro­mită 8,5 miliarde de euro ca ajutor.

Panica din 2008 a făcut din Acker­mann cel mai puternic bancher din Eu­ro­pa şi, în funcţie de cine este între­bat, cel mai periculos. Ca director ge­neral al celei mai mari bănci europene şi simbol al supremaţiei germane, el are mai multă putere decât oricare alt ban­cher de pe continent.

Îi consiliază pe politicieni

Având sub putere atât bani, cât şi po­litici, Ackermann ajută la modelarea viitorului economic şi financiar al Euro­pei. De multe ori consiliază politicieni şi le­giuitori pe cele mai presante probleme eco­nomice ale zilei: criza datoriilor din Grecia, creşterea decalajului dintre pu­te­rile economice ale Europei, precum Ger­mania şi statele mai slabe, printre care Irlanda şi Portugalia, sau viitorul uniu­nii monetare şi al mone­dei euro.

Nu este un secret însă cui îi este de­votat Ackermann: băncilor. A insistat că restructurarea dato­ri­i­lor Greciei ar fi o gre­şeală uriaşă, de­oarece băncile euro­pe­ne, inclusiv cele ger­mane, deţin obli­ga­ţiuni elene de mai multe miliarde de euro. În cazul unei restructurări, băncile ar înregistra pierderi im­por­tante. Pentru mo­ment, soluţia Euro­pei pentru criza Greciei este cea a lui Ackermann: mai mulţi bani pentru sal­va­re şi mai multă aus­teritate, abor­dare care, în opinia unor analişti, nu face de­cât să câştige timp fără a oferi vreo spe­ranţă de refacere.

Ackermann, ca mulţi dintre şefii de bănci din SUA, se împotriveşte înăspri­rii regulilor pentru industria fi­nan­ciară de după criză. Statutul lui de avo­cat al in­dus­triei financiare derivă în parte din func­ţia lui de preşedinte al Institutului Fi­nan­ţelor Internaţionale, aso­ciaţia ce­lor mai mari bănci ale lumii din care fac par­te şi giganţii de pe Wall Street Gold­man Sachs, Morgan Stanley şi Citi­group. Institutul a publicat stu­dii care arată, printre altele, că obli­garea băn­ci­lor să reducă gradul de în­da­torare, mă­su­ră care cu siguranţă va di­mi­nua pro­fi­tu­rile companiilor, va cauza o criză a cre­ditului. Concluzia este consi­de­rată ridi­colă de unii analişti şi chiar ban­cheri, care susţin că aceasta nu ia în con­side­ra­re opinia publică. Ca şi ame­ri­canii, euro­pe­nii se plâng că ei plătesc pre­ţul exce­se­lor bancherilor.

"Ca industrie, avem probleme le­ga­te de reputaţie şi trebuie să ţinem cont de ele", spune un bancher care nu a vrut să fie numit de teamă să nu i se strice relaţiile cu Ackermann.

Turnurile gemene ale Deutsche Bank stau ca un monument al băncii în­fi­inţate în 1870 pentru facilitarea co­mer­ţu­lui cu pieţele de peste mări şi care acum se numără printre cele mai mari in­sti­tuţii de credit din lume. Deutsche Bank are operaţiuni în peste 70 de state şi acoperă aproape tot ce înseamnă fi­nan­ţe. Omul care conduce acest gigant nu are nici calităţile de vedetă ale lui Jamie Dimon, şeful JPMorgan Chase, şi nici puterea de atracţie a lui Lloyd Blank­fein, şeful Goldman Sachs. În Ger­mania însă, Josef Ackermann este un nume popular. Deşi admirat de unii, a devenit un fel de paratrăsnet prin care este canalizată ostilitatea publică faţă de bănci. Acest nume trece prin minţile pro­tes­tatarilor când aceştia caută un ban­cher pe care să-l demonizeze.

Conduce banca din 2002

Ca persoană, Ackermann este un pic timid şi vorbeşte încet. El a venit la şefia Deutsche Bank în 2002 după ce a condus banca de investiţii a companiei.

Într-un interviu acordat luna tre­cută la sediul băncii, Ackermann s-a carac­te­ri­zat ca fiind un om căruia îi fac plăcere lu­crurile mărunte. Îi place ca în timpul liber - ceea ce nu prea are - să urce în Alpii din Elveţia, ţara sa natală, sau să colin­de prin librăriile de pe Fifth Avenue, din Manhattan. Banca lui are o bază operaţională semnificativă pe Wall Street - în acest context trebuie spus că a ajutat la crearea bulei cre­di­te­lor ipo­te­care din SUA - iar el de­ţine un apar­ta­ment aproape de Central Park.

"Ackermann esre un animal politic. Fără el, nu cred că Germania ar fi trecut aşa de bine peste problemele cu care s-a con­fruntat", a afirmat Roland Berger, unul din consilierii bancherului.

Ackermann le-a dat sfaturi liderilor politici, inclusiv lui Merkel, despre cum pot face să nu sperie pieţele cu decla­ra­ţi­ile publice. El pare să se bucure de re­la­ţia bună pe care o are cu Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE, al cărui bi­rou este la câteva blocuri de sediul Deutsche Bank.

Nu este de acord cu restructurarea datoriilor Greciei

Curând după ce liderii europeni au de­taliat anul trecut primul pachet de sal­vare pentru Grecia, Ackermann a aver­tizat că statul elen s-ar putea să nu reu­şeas­că să ramburseze datoriile şi că exis­tenţa mo­nedei unice este pusă în pericol dacă in­ves­titorii îşi pierd încrederea în celelalte state slabe ale zonei euro.

Comentariile lui au venit ca un şoc pentru pieţele financiare şi l-au deter­mi­nat pe ministrul german de finanţe să-l caracterizeze ca fiind "iritant" şi "ne­fo­lo­si­tor". Aceste afirmaţii par acum pro­fe­ti­ce, după ce premierul elen s-a chi­nuit re­cent să convingă parlamentul şi pu­bli­cul să accepte noi măsuri de aus­te­ritate pen­tru a putea primi un nou pachet de aju­tor financiar extern. Acker­mann a ce­rut gu­ver­nelor eu­ro­pene să elaboreze un "Plan Mar­shall" pentru Grecia care să ofe­re mai mult ajutor, dar să preseze Atena să vândă activele de stat şi să fur­ni­zeze o bază pentru reconstruirea economiei.

În mare, guvernele au urmat acest sfat. N-a fost destul pentru bancher, care s-a opus guvernului german şi a luat par­tea lui Trichet prin respingerea ideii de re­structurare a datoriilor greceşti, va­rian­tă care ar forţa investitorii şi băncile să ia asupra lor o parte din chinurile Greciei.

Orice fel de restructurare, aver­ti­zea­ză Ackermann, ar putea avea efecte mai devastatoare decât a avut prăbuşirea Lehman. Ar pune în pericol stabilitatea ma­rilor instituţii financiare, printre care şi BCE, care deţine cantităţi mari de datorii elene.

Reputaţia Deutsche Bank şi cea a şe­fului ei au suferit câteva lovituri puter­ni­ce acasă şi în străinătate. Banca a fost un ju­cător mare pe piaţa unor instru­men­te fi­nanciare toxice care înglobează şi da­to­rii vândute de Wall Street în tim­pul bu­lei ipotecare. În acest an, o an­che­tă a Se­na­tului american despre Wall Street şi cri­za financiară a tras concluzia că Deutsche Bank a continuat să emită ast­fel de instrumente chiar dacă piaţa se prăbuşea.

Tot în SUA, guvernul a acuzat o sub­si­diară a băncii că a minţit în legă­tu­ră cu calitatea unor cre­di­te imobiliare pe care le-a admi­nis­trat în­tr-un program gu­vernamental şi a ce­rut plata a sute de mi­lioane de dolari reprezentând pier­de­ri­le provocate de aceste împrumuturi.

În martie, curtea supremă de apel din Germania a hotărât că Deutsche Bank trebuie să desbăgubească un cli­ent pentru pierderi provocate de un alt tip de derivate: swap-uri pe ratele do­bân­zilor. Decizia ar putea încuraja alţi clienţi să ceară despăgubiri băncii şi re­pre­zintă o pată pe imaginea Deutsche Bank ca prieten al afacerilor mijlocii, ba­za economiei germane.

Cine este Josef Ackermann