FMI a blocat candidatura lui Stanley Fischer, refuzând să schimbe regulamentul referitor la vârstă

Autor: Vlad Popescu 14.06.2011

Consiliul executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a blocat luni candidatura guvernatorului băncii centrale a Israelului, Stanley Fischer, la postul de director general al instituţiei financiare, refuzând să schimbe regulamentul privind vârsta candidaţilor, transmite Reuters.

Decizia creşte practic şansele ministrului francez al Finanţelor, Christine Lagarde, favorită pentru ocuparea postului lăsat liber în luna mai de conaţionalul său Dominique Strauss-Kahn.

Board-ul FMI a respins modificările necesare la regulamentul instituţiei pentru a permite unei personalităţi trecute de vârsta de 65 de ani să candideze la şefia Fondului, au declarat pentru Reuters două surse oficiale din consiliul executiv.

Oficialii citaţi au declarat că schimbarea regulilor pentru Fischer (67 de ani) ar fi impus redeschiderea procesului de selecţie, pentru a permite înscrierea în cursă a unor candidaţi mai în vârstă.

Regulamentul FMI impune de asemenea ca directorul general al instituţiei să nu aibă mai mult de 70 de ani.

Un comunicat al FMI arată că pe lista scurtă a candidaţilor sunt Lagarde şi Agustin Carstens, guvernatorul băncii centrale a Mexicului, fără vreo menţiune privind candidatura lui Fischer.