Finalul unei epoci: finlandezii de la Nokia cedează locul 1 pe smartphone

Autor: Ştefan Vrabie 13.06.2011

Compania finlandeză Nokia, care inventa practic în 1996 categoria telefoanelor mobile inteligente (smartphone) prin lansarea Communicator - modelul care avea să fie pentru ani de zile emblema succesului în business - va pierde în acest trimestru poziţia de lider pe această piaţă, spun analiştii firmei de brokeraj Nomura, citaţi de Reuters.

"În 1996 Nokia a lansat telefonul Communicator şi piaţa smartphone-urilor a fost condusă de atunci şi până acum de ei. După aproximativ 14 ani în top, Nokia pare să renunţe la coroană", potrivit unui articol de cercetare publicat de Nomura.

Noul lider de piaţă va fi compania sud-coreeană Samsung, ale cărei vânzări au urcat dramatic după lansarea unor modele precum Galaxy S - un smartphone cu platforma Google Android asemănător în multe privinţe cu iPhone-ul Apple. De altfel, Nomura estimează că peste alte trei luni şi Apple va depăşi Nokia.

Nokia a pierdut iniţiativa pe piaţa smart­phone-urilor odată cu apariţia iPhone-ului de la Apple şi a dispozitivelor Google Android.

În România, Samsung a anunţat deja că estimează că este liderul pieţei smartphone din primul trimestru al acestui an. Cu toate acestea, Nokia face mai multe telefoane mobile ca număr de unităţi decât Samsung datorită poziţiei sale puternice pe segmentul telefoanelor mobile simple şi a reţelei de distribuţie extinse din ţările emergente.

Compania va trece pe software-ul de la Microsoft, de la propria platformă Symbian, ca parte a noii strategii lansate în februarie. Pe 31 mai, Nokia a renunţat la ţintele financiare anuale, ridicând semne de întrebare privind capacitatea noul director de a-şi îndeplini promisiunile de relansare a grupului.

Acţiunile Nokia au scăzut cu aproape 45% de la începutul anului. Valoarea de piaţă a Nokia s-a prăbuşit cu 77%, la aproximativ 25,6 miliarde de dolari, de la lansarea iPhone în iunie 2007 de către Apple.

Grupul este prezent în România cu o fabrică de telefoane mobile la Jucu, în apropiere de Cluj-Napoca.