Băncile au preluat companiile îndatorate şi vor să le ţină mai mult de patru ani, până la şapte. BNR nu e de acord. Vedeţi aici de ce

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax 08.06.2011

Băncile au cerut extinderea perioadei în care băncile pot deţine acţiuni la firmele debitoare aflate în dificultate de la maximum patru ani la şapte ani, însă BNR nu consideră necesară prelungirea intervalului.

"Asociaţia Română a Băncilor a solicitat o perioadă de deţinere a acţiunilor de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire până la şapte ani. Se transformă într-o deţinere aproape perpetuă de acţiuni şi nu cred că este posibil să se schimbe", a declarat miercuri, la un seminar, Alexandru Păunescu, director adjunct al Direcţiei Juridice a Băncii Naţionale a României.

BNR a elaborat în luna mai un proiect de regulament în care se spune că băncile ar putea prelua controlul firmelor debitoare în cadrul operaţiunilor de asistenţă sau restructurare financiară, dar numai după "un proces prudent de luare a deciziilor" şi pentru o perioadă de maximum trei ani, care poate fi prelungită de banca centrală la cel mult patru ani.

Păunescu a adăugat că ARB consideră prea lung termenul pe care BNR îl are la dispoziţie pentru analiza unei cereri de intrare în acţionariatul unei firme debitoare. "Din punctul de vedere al BNR, nu poate fi un termen mai scurt pentru emiterea unui aviz. Este o aprobare a unui plan, ceea ce înseamnă că necesită timp, deci nu cred că putem renunţa la aceste 60 de zile", a continuat oficialul băncii centrale.

Băncile au mai propus ca decizia cu privire la suma maximă care poate fi acordată sub forma unei noi finanţări să fie luată de bancă, pe baza unei analize de afaceri.

"Referitor la limitarea acordării de noi finanţări până la 25% din valoa­rea expunerii anterioare conversiei în acţiuni, (...) răspunsul nostru este că ar trebui, ţinând cont că ne aflăm într-o perioadă de restructure, şi anume în situaţia în care un debitor este cu un picior în groapă, ca societăţile comerciale să încerce să disperseze riscul şi să creeze condiţii pentru sindicalizarea ris­­cului. Nu suntem pentru a depăşi această limită pe care noi o conside­răm fezabilă", a afirmat Păunescu.

ARB a solicitat şi relaxarea con­diţiilor din regulament privind constituirea de provizioane la iniţierea procedurilor judiciare.

Păunescu spune că o dificultate suplimentară este reglementarea care cere ca băncile să notifice Consiliul Concurenţei, întrucât procesul se poate întinde pe două-trei luni.