Ştiţi cum vă administrează fondurile de pensii banii? Vedeţi aici care este fondul de pensii private obligatorii cu cel mai mare randament din 2011

Autor: Ciprian Botea 08.06.2011

Randamentul mediu obţinut de fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) a scăzut cu 1,3 puncte procentuale anul acesta, ajungând la 13,8% la sfârşitul lunii mai, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Doar în luna mai randamentul fondurilor de pensii s-a diminuat cu 0,3 puncte.

Fondurile de pensii au avut câştiguri mai mici din investiţii în ultimele luni, deoarece dobânzile la depozite au scăzut semnificativ, iar volatilitatea de pe bursă a crescut. Totuşi, toate cele nouă fonduri administrate privat au după aproape trei ani de funcţionare rate de rentabilitate mai mari decât pragul minim la nivel de piaţă stabilit de CSSPP, arbitrul sistemului de pensii private. Pragul minim de rentabilitate era de 6,8% în aprilie, în timp ce randamentele fondurilor variau între 10% şi 14,7%.

Cea mai mare rată anualizată de rentabilitate a fost înregistrată de fondul Aripi administrat de Generali, al treilea fond de pensii obligatorii după valoarea activelor administrate şi singurul încadrat în categoria de risc ridicat. Ratele de rentabilitate au fost calculate pentru prima dată în iulie anul trecut, iar atunci randamentul mediu pe piaţă ajungea la 16%.