Parlamentul European a aprobat cu un vot masiv aderarea României la Spaţiul Schengen. Votul de mâine din Consiliul JAI este crucial

Autor: Iulian Anghel 08.06.2011

Plenul Parlamentului European a aprobat în această după-amiază, cu un vot masiv, aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen - 487 voturi "pentru", 77 de voturi "împotrivă" şi 29 abţineri.

Mâine Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, JAI, (miniştrii de interne şi ai justiţiei din statele UE) vor dezbate aderarea României şi a Bulgariei - situaţia fiind aici departe de a fi liniştitoare, pentru că este suficient ca o singură ţară să se opună pentru ca aderarea să fie blocată.

Ce poate face JAI este să ofere un calendar şi o recomandare a acestei aderării. În JAI sunt câteva ţări care s-ar putea opune aderării celor două ţări - Danemarca, Germania, Olanda, posibil şi Franţa - caz în care subiectul va fi închis în această vară. Un vot în JAI în favoarea aderării ar trimite subiectul pe masa Consiliului European de vară (şefii de state şi de guverne din UE care au ultimul cuvânt). Un vot negativ ar amâna cel puţin până în toamnă discutarea acestui subiect.

Preşedintele Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek a solicitat Consiliului European, potrivit unui comunicat al instituţiei, să ţină seamă de votul masiv al Legislativului (care este un vot de recomandare) în favoarea aderării celor două ţări: "Schengen reprezintă una dintre cele mai mari realizări ale UE, pe care nu avem voie să o distrugem cu decizii pripite. Sistemul Schengen oferă cele mai înalte standarde pentru managementul frontierelor. România şi Bulgaria îndeplinesc aceste criterii - în consecinţă, nu trebuie să amânăm integrarea lor. Solicit Consiliului să urmeze recomandările votului exprimat azi de o mare majoritate a Parlamentului European."

Administraţia de la Bucureşti stă în expectativă. Ministrul administraţiei şi internelor Traian Igaş a declarat astăzi, citat de Mediafax că, cel mai probabil în luna septembrie, se va stabili cu exactitate data aderării României şi Bulgariei la Schengen.

Igaş a mai spus că este convins că România va adera la Spaţiul Schengen în 2011.

Aderera la Schengen ar elimina controalele la frontierele interne ale UE pentru cetăţenii români şi bulgari, graniţele României şi ale Bulgariei urmând să devină graniţele UE.