Miliardarul rus Igor Zyuzin se întâlneşte astăzi cu Boc şi mâine cu Băsescu

Autor: Adrian Cojocar 07.06.2011

Miliardarul rus Igor Zyuzin, proprietarul grupului siderurgic Mechel, care deţine patru combinate în România, se va întâlni astăzi cu premierul Emil Boc, iar mâine are programată o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu, potrivit reprezentanţilor companiei.

Zyuzin este în vizită în România, cu ocazia inaugurării unei oţelării noi la combinatul de la Oţelul Roşu, controlat de Mechel. Investiţia s-a ridicat la circa 48 mil. dolari.

Mechel mai deţine combinatele de la Târgovişte, Câmpia Turzii şi Laminorul Brăila, fiind al doilea mare producător de oţel din România după ArcelorMittal.

Igor Zyuzin, 51 de ani, este unul dintre cei mai bogaţi oligarhi ruşi, cu o avere estimată de revista americană Forbes la 6,4 miliarde de dolari, în 2010.

Zyuzin a căzut în dizgraţia conducerii de la Kremlin în urmă cu trei ani. În aprilie 2008, premierul rus Vladimir Putin a criticat dur comportamentul grupului Mechel, acuzându-l că-şi vinde mai ieftin produsele la export decât în ţară, declaraţiile fiind urmate de căderea puternică a acţiunilor Mechel pe bursa din New York. Ulterior, acesta şi-a cerut scuze pentru efectul pe care acuzaţiile sale l-a avut asupra titlurilor companiei, declarând că în prezent Mechel este una dintre cele mai responsabile companii din sectorul siderurgic în ceea ce priveşte încheierea de contracte pe termen lung.