​Nemţii au cea mai mare expunere pe Grecia

Autor: Bogdan Cojocaru 06.06.2011

Băncile germane au fost anul trecut cei mai mari deţinători de obligaţiuni guvernamentale greceşti, având în proprietate titluri de 22,7 miliarde dolari, ceea ce le-ar face un partener în eventualele negocieri privitoare la datoriile Greciei, potrivit Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI), preluată de Bloomberg.

Băncile franceze se plasează pe locul doi în topul deţinătorilor de obligaţiuni suverane greceşti, cu o valoare a datoriei de 15 miliarde dolari. În total, instituţiile franceze de credit deţin datorii elene de 56,7 miliarde dolari, în condiţiile în care Franţa este reprezentată pe piaţa bancară grecească prin Emporiki Bank, unitate a Credit Agricole. Băncile germane, însă, nu au operaţiuni importante în Grecia.


La sfârşitul anului trecut, obligaţiunile guvernamentale greceşti deţinute de bănci din statele care raportează la BRI au totalizat 54,2 miliarde dolari, 96% din această sumă revenind creditorilor europeni.

Oficialii statelor Uniunii Europene iau tot mai mult în considerare înlocuirea datoriilor greceşti care ajung curând la scadenţă cu obligaţiuni cu termen de maturitate mai mare ca parte a unui noi program care vizează evitarea intrării Greciei în incapacitate de plată.