Polonia are probleme cu infrastructura înainte de Euro 2012

Autor: Alexandru Matei 05.06.2011

Două proiecte importante de infra­structură din Polonia, autostrada A2 şi stadionul din Varşovia, se află în impas, autorităţile fiind la un pas de a rupe contractele cu companiile constructoare, scrie Warsaw Business Journal.

Compania chineză Chinese Overseas Engineering Group (COVEC), care a câştigat cu o ofertă în valoare de 1,3 mld. zloţi (330 mil. euro) licitaţia pentru cons­truc­ţia unei porţiuni a autostrăzii A2 (între Varşovia şi Lodz) nu şi-a plătit contractorii de o lună şi a fost nevoită să sisteze lucrările.

Statul a dat un ulti­matum companiei chi­neze şi va rupe con­tractul dacă grupul nu vine cu un plan credibil pentru finalizarea lucră­rilor.

COVEC este pri­ma companie chi­neză care a câştigat un proiect de infra­struc­tură im­por­tant în Europa, învingând în septembrie 2009 mai multe companii europene de renume la licitaţia pentru porţiunea de 49 de kilometri a autostrăzii A2. În plus, statul polonez ar putea cere daune de 187 de milioane de euro de la compania chineză.

În aceeaşi situaţie se află şi contractul de construcţie a Stadionului Naţional din Varşovia. La sfârşitul săptămânii trecute premierul Donald Tusk a criticat compania austriacă Alpine Bau, care construieşte stadionul, pentru întârzierile în finalizarea arenei.

"Nu putem permite contractorilor să suspende construcţia şi să pună condiţii", a spus Tusk. "Se pare că şi grupurile germane sau austriece pot face o treabă de mântuială. Se dovedeşte că firmele poloneze pot uneori termina un proiect într-o manieră mult mai bună decât partenerii de renume." În construcţia stadionului Polonia investeşte 317 mil. euro.

Polonia a făcut investiţii masive în in­frastructură în ultimii ani pentru că se pre­găteşte pentru Campio­natul Euro­pean de Fotbal din 2012, găzduit alături de Ucraina. Acesta este cel mai important eve­niment sportiv ce se va desfăşura în Europa Centrală şi de Est.