Ştiri pe scurt Europa de Est

Autor: Alexandru Matei 05.06.2011

Guvernul ungar a trimis în Parlament o serie de măsuri de modificare a legii muncii, scrie Budapest Business Journal. Astfel, angajaţii ar putea lucra 44 de ore pe săptămână, dar să fie plătiţi pentru 40 de ore. În plus, perioda de probă s-ar putea prelungi până la şase luni.

Operatorul şi dezvoltatorul de mall-uri Atrium European Real Estate intenţionează să păstreze lichidităţile pentru posibile achiziţii decât să plătească dividende, chiar dacă sunt puţine oportunităţi de cumpărare, scrie Bloomberg. Atrium are la dispoziţie până la 1 mld. euro.

Planul guvernului ungar de a-i ajuta pe cei cu credite în valută ar putea să nu aibă efectele aşteptate, adică nici să nu reducă povara de pe umerii debitorilor şi nici creditele neperformante din bilanţurile băncilor, conform agenţiei de rating Fitch, scrie Bloomberg.

Belarusul va primi un împrumut pe zece ani în valoare de 3 mld. dolari de la Comunitatea Economică Eurasiatică, condusă de Rusia, scrie Bloomberg. Prima tranşă a acordului va fi de 800 mil. dolari şi va fi acordată în 10-15 zile, conform ministrului rus de finanţe Alexei Kudrin.

Fostul fotbalist Hristo Stoicikov (foto) încearcă să atragă investitori spanioli care să investească în noi stadioane în Bulgaria, conform Sofia News Agency. Spaniolii ar putea investi până la 200 mil. euro în două stadioane din Sofia şi Plovdiv.

Producătorul de electronice Jabil Circuit va crea 670 de noi locuri de muncă prin extinderea fabricii pe care o deţine în Ungaria, scrie Portfolio.hu. Investiţia se ridică la 23 mil. euro, iar compania va beneficia de subvenţii de la stat.

De la începutul anului au avut loc 67 de listări pe piaţa alternativă NewConnect a Bursei din Varşovia, scrie Warsaw Business Journal. Listările ar putea trece pragul de 100 anul acesta, depăşind recordul de 86 înregistrat în 2010.

Preţul mediu al apartamentelor din capitala Poloniei Varşovia a scăzut cu 35.000 de zloţi (8.800 de euro) în primul trimestru, până la 464.000 de zloţi (117.130 de euro), scrie Warsaw Business Journal.