Pandi, Citibank: României îi lipsesc poveştile de succes care să atragă atenţia investitorilor

Autor: Andrei Chirileasa 04.06.2011

României îi lipsesc tranzacţiile mari pe bursă, poveştile de succes care să atragă atenţia investitorilor, consideră Tibor Pandi, şeful Citibank România, el adăugând că, dacă Guvernul reuşeşte o listare de succes a marilor companii, România va intra pe radarele investitorilor.



"Fondul Proprietatea a fost un exemplu singular, care într-adevăr a făcut să se vorbească despre România, însă este nevoie de mai mult, de mai multă lichiditate pe piaţă", a explicat Pandi.

Şeful Citibank România consideră că dacă Guvernul listează cu succes Petrom şi continuă pe această cale cu Transelectrica, Romgaz şi celelalte, "se va acumula o masă critică şi România va intra pe radarele investitorilor care vor începe să se gândească să- şi aducă banii aici".

Efectul secundar al privatizării marilor companii de stat pe bursă ar fi dezvoltarea pieţei de capital şi crearea unei alternative de finanţare pentru companiile locale, mult prea dependente de bănci în ultimii ani.

Guvernul şi-a asumat pentru acest an vânzarea unui pachet de 9,84% din OMV Petrom, în care statul este acţionar minoritar cu 20,6%, şi a câte 15% din Transgaz şi Transelectrica, prevăzând în buget venituri din privatizări de 700 mil. euro.

Deocamdată nu se ştie însă dacă pachetul din Petrom va fi vândut până la finele lunii iulie, cum este prevăzut în contractul semnat cu intermediarul (consorţiul condus de grupul rus Renaissance Capital), sau dacă se amână oferta pentru luna septembrie.

O amânare ar da peste cap şi ofertele de la Transelectrica şi Transgaz unde nici nu a fost ales încă intermediarul, în timp ce oferta publică iniţială pentru listarea unui pachet de 15% din Romgaz, aprobată de asemenea de Guvern în septembrie 2010, nu poate avea loc mai devreme de primul trimestru al anului viitor, iar termenul continuă să se dilate.