Cum evoluează cotaţia barilului de petrol vineri dimineaţă

Autor: Radu Racu 03.06.2011

Cotaţia petrolului înregistra fluctuaţii reduse vineri dimineaţă, în aşteptarea datelor privind piaţa muncii din SUA, un indicator important pentru evoluţia ulterioară a barilului, scrie Reuters.

Piaţa este dominată de anunţul OPEC privind eventuala majorarea a producţiei de ţiţei, decizie care ar putea fi adoptată la următoarea reuniune de pe data de 8 iunie, de la Viena. Totodată, investitorii se uită atent la rezervele de combustibil din SUA, care au crescut până vinerea trecută cu 2,88 milioane de barili, la 373,8 milioane de barili. Agenţia federală pentru energie estimează scădere săptămâna aceasta.

Ţiţeiul Brent era cotat la 115,48 dolari pe baril, în timp ce petriolul destinat pieţei americane se tranzcţiona la 100,36 dolari pe baril, ambele valori aproipiate cu câţiva cenţi de preagul de închidere de joi.

Un factor important care influenţează cotaţia petrolului este şi evoluţia dolarului american, aflat în uşoară revenire după ce în prima parte a şedinţei de tranzacţionare a atins un minim al lunii faţă de un coş de valute.