Curtea Constituţională a amânat pentru 16 iunie pronunţarea în privinţa pragului de deţinere de la SIF

Autori: Monica Juganaru - Mediafax , Stefan Musgociu 02.06.2011

Curtea Constituţională a amânat pentru 16 iunie pronunţarea unei decizii privind constituţionalitatea pragului de deţi­nere la SIF-uri, de 1% din capitalul social, într-un proces deschis de SIF Transilvania (SIF3) împotriva Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

"Curtea a amânat pentru 16 iunie, din motive independente de SIF şi de Curtea Constituţională. Eu nu contest limita, pentru că în Legea 31 a societăţilor comerciale este un articol în care se spune că AGA poate stabili o limită la orice societate. Eu contest modul în care Guvernul a intervenit în viaţa unei societăţi comerciale şi a pus această limită", a declarat preşedintele SIF Transilvania, Mihai Fercală.

Excepţia de neconstituţionalitate a fost invocată anul trecut de SIF Transilvania într-un proces cu CNVM, aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. Litigiul a fost iniţiat de SIF Transilvania, deoarece Comisia nu a avizat modificarea statului SIF prin majorarea pragului maxim de deţinere de la 1% la 5% din titluri, extindere decisă de acţionari în 2009. Modificarea nu vizează însă şi drepturile de vot, care sunt limitate în continuare la 1% (un acţionar poate deţine 5% din acţiuni, dar poate vota doar cu 1%).

CNVM a anunţat încă de la convocarea AGEA din 2009 la SIF Transilvania că majorarea limitei respective încalcă legislaţia în vigoare. În AGEA s-a menţinut însă la 1% dreptul de vot pentru acţionarii care depăşesc acest prag.

SIF Transilvania încearcă să obţină la Curtea Constituţională anularea unei ordonanţe de guvern din 2005 prin care pragul de deţinere la SIF-uri a fost majorat de la 0,1% la 1%.

Fercală a explicat că, dacă Curtea Constituţională va stabili că pragul este neconstituţional, limita pentru participaţia maximă la SIF Transilvania va creşte la 5%, conform deciziei acţionarilor din 2009, iar la celelalte SIF-uri va rămâne la 1% atât timp cât acţionarii nu vor stabili alt nivel.

"Cei care au cumpărat între 0,1%, cât era limita veche, până la 1%, cât este actualul prag, nu va trebui să vândă şi să îşi reducă deţinerile la 0,1%, dacă se va stabili că pragul este neconstituţional. Aceştia au cumpărat în baza unei prevederi legale şi astfel nu pot fi obligaţi să vândă. Totuşi, cei care vor mai cumpăra pentru prima dată după o eventuală decizie de neconstituţionalitate va trebui să respecte vechiul prag, de 0,1%", a afirmat Fercală.

Neconstituţionalitatea pragului maxim a fost sesizată Curţii Constituţionale şi în 2009 de omul de afaceri Cătălin Chelu într-un proces cu SIF Oltenia (SIF5), însă Curtea a stabilit că limita este constituţională.

În luna iunie 2009 un grup de senatori şi deputaţi a iniţiat un proiect legislativ privind eliminarea pragului la SIF-uri, susţinând că limitarea la 1% prejudiciază drepturile acţionarilor.

Senatul a aprobat proiectul în luna noiembrie 2009, cu amendamentul de creştere a pragului la 5%, documentul fiind transmis imediat Camerei Deputaţilor. Iniţiativa se află de peste un an la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Depu­taţilor.