Bursa din Viena se uită din nou după achiziţii în regiune

Autor: Vlad Popescu - Mediafax 02.06.2011

CEE Stock Exchange Group, compania care operează bursele din Viena, Budapesta, Ljubljana şi Praga, este interesat de achiziţia altor operatori bursieri din Europa Centrală şi de Est, în principal bursa de la Bucureşti şi cea de la Sofia.

"Suntem în relaţii bune cu Bucu­reştiul, purtăm discuţii informale din când în când", a declarat directorul general al grupului Michael Buhl în­tr-un interviu acordat CNBC.com.

Bursele de la Bucureşti şi Sofia sunt în acest moment principalele ţinte de achiziţie din regiune, dar CEE Stock Exchange Group ia în calcul şi oferte pentru burse din Balcani şi din fosta Iugoslavie, a adăugat el.

Şi reprezentanţii Bursei de la Bucureşti au declarat recent că sunt interesaţi de achiziţia unor operatori bursieri mai mici din regiune, cu o parte din lichidităţile pe care le au la dispoziţie, făcând referire în special la bursa din Moldova. Michael Buhl a precizat că pentru moment nu există discuţii concrete cu bursa de la Bucureşti, deţinută de case de brokeraj şi bănci şi unde drepturile de vot ale fiecărui acţionar sunt limitate prin lege la 5% indiferent de mărimea participaţiei.

În Bulgaria guvernul deţine 50% din acţiunile operatorului bursei de la Sofia şi intenţionează să privatizeze compania.

"Odată ce procedura de privatizare va fi lansată, vom fi cu siguranţă interesaţi. În general, sun­tem interesaţi de toate ţările din Europa Centrală şi de Est", a arătat Buhl.

Un alt operator bursier mare din regiune, care ar putea rivaliza cu CEE Stock Exchange Group pe piaţa achi­ziţiilor, este Warsaw Stock Exchange, bursa de la Varşovia. Strategia polonezilor este însă să atragă companii din alte ţări, precum Ucraina, Belarus sau Georgia, la listare pe piaţa locală şi nu să cumpere operatori din regiune.