Grupul Grampet preia active ale „CFR“-ului moldovean

Autor: Ioan Dornescu - Mediafax 02.06.2011

Grupul Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, va prelua unele active ale companiei de stat "Calea Ferată din Moldova" printr-o firmă mixtă unde va controla 60% din capital, noua societate urmând să deruleze activităţi de reparare şi construcţie a materialui rulant feroviar.

Grampet va controla 60% din capitalul social, iar R. Moldova va deţine diferenţa de 40%, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor din R. Moldova.

Instituţia va contribui la capitalul social al firmei cu două remize de vagoane de marfă şi de călători, preluate din patrimoniul companiei "Calea Ferată din Moldova". Grampet va contribui cu investiţii de capital financiar, transfer de instalaţii de producţie, know-how şi specializarea personalului.

Firma, înfiinţată la solicitarea Grampet, va asigura servicii de întreţinere, reparare şi construcţie de material rulant feroviar pentru clienţi din Republica Moldova, alte state din CSI şi UE.

"Grampet SA dispune de capitalul necesar fondării noii companii de la Chişinău, ce va asigura modernizarea vagoanelor de marfă şi de pasageri ale companiei de stat de cale ferată din Republica Moldova", potrivit sursei citate.

Grampet Grup include 14 companii active în diverse segmente ale sectorului feroviar, care oferă mai multe tipuri de servicii, cea mai mare firmă a grupului fiind Grup Feroviar Român. Anul trecut GFR a transportat circa 9,2 milioane tone nete, realizând o cifră de afaceri de 125 milioane de euro, potrivit reprezentanţilor companiei.

Nou vicepreşedinte, "şcolit" în CFR Marfă

Graţian Călin, 38 de ani, fostul CEO al companiei Rail Cargo Austria, este noul vicepreşedinte al grupului Grampet. Cu o experienţă de 15 ani în domeniul transportului feroviar de marfă, Graţian Călin s-a alăturat echipei Grampet de la 1 iunie, potrivit oficialilor companiei. Absolvent al Universităţii Politehnica din Bucureşti, Graţian Călin şi-a început cariera în 1996, în cadrul CFR, ocupând, de-a lungul timpului, mai multe funcţii de conducere la CFR Marfă: director regional, director de exploatare, director general adjunct, preşedinte şi director general al CFR Marfă. El a fost numit şef al CFR Marfă de ministrul transporturilor de la acea vreme Radu Berceanu. În ultimii doi ani Graţian Călin a fost CEO al Rail Cargo România şi director de dezvoltare pentru regiunea Mării Negre în cadrul Rail Cargo Austria AG, sucursala Bucureşti. Mirabela Tiron