Un Goncourt la dispoziţia dumneavoastră/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 02.06.2011

Doina Ruşti

Patru bărbaţi plus Aurelius

Editura Polirom

"Presupun că toată lumea are câte un Aurelius", spune autoarea, adică un pisic (sau pisoi, cotoi, motan, mârtan, mârtoc), o fiinţă inaccesibilă şi ticăloasă care să te pună cu botul pe labe şi în cele din urmă te face să-ţi iei câmpii. Cam aşa ceva se întâmplă cu eroina, o fostă studentă la teatrologie care locuieşte într-un cămin studenţesc după ce i-a murit bunicul cu care crescuse (mort de supărare la dispariţia pisicului afurisit Aurelius) şi care este implicată în fel şi fel de întâmplări cu cel puţin patru bărbaţi care sfârşesc în cele mai stupide moduri. Toate dramele se leagă de cărţi, totul e literatură, depinde cum o priveşti. O carte fermecătoare.

Ovidiu Pecican

Voluptăţi literare

Exerciţii critice

Editura Limes

În ritmul exact, cadenţat, energic cu care ne-a obişnuit, de cel puţin o carte pe an, criticul clujean Ovidiu Pecican lansează un nou volum. "Expresia voluptăţii literare din care am făcut titlul de faţă - spune autorul - s-ar cuveni să devină un concept cu deplină acoperire în vocabularul omului cultivat, al publicului cel mai larg, al experţilor în literatură. Dacă voluptatea nu apare, dacă nu adie măcar, ca simplă promisiune, la ce bun să mai citeşti textul criticului?" Regula de aur rămâne să ştii despre ce vorbeşti. Criticul clujean ştie în toate aceste scurte articole apărute iniţial în diverse reviste, în ultimii trei ani şi grupate acum, cu umor, în "Câteva voluptăţi literare", "Alte voluptăţi literare" şi "Încă nişte voluptăţi literare". Cvasitotalitatea textelor se referă la literatura română de azi.

Sarah Hall

Cum să pictezi un mort

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Gabriel Stoian. Patru voci care se intersectează. Signor Giorgio, un pictor de naturi moarte, trăieşte în Italia obsedat de redarea pe pânză a relaţiilor de lumini şi umbre dintre obiecte. E bolnav, îşi aşteaptă sfârşitul şi ţine un jurnal în care face consideraţii despre artă, istorie, război, viaţă. La moartea lui, o tânără oarbă îi îngrijeşte mormântul, încercând să înţeleagă lumea pe care nu o mai poate vedea. Ani mai târziu, în Cumbria, un pictor celebru pentru peisajele sale montane spectaculoase, pe care le explorează personal, rămâne imobilizat între stânci, moment în care îşi evaluează propria viaţă. Iar la Londra, fiica lui, Susan, artistă şi curator al unei săli de expoziţii, trăieşte foarte acut drama morţii fratelui ei geamăn şi îşi găseşte refugiul într-o lume a tenebrelor şi a abandonului sexual. O împletitură de voci distincte.

Michel Houellebecq

Harta şi teritoriul

Editura Polirom

Traducere din limba franceză de Daniel Nicolescu. Michel Houellebecq este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai controversaţi scriitori francezi contemporani. Romanul de faţă a fost distins în 2010 cu Premiul Goncourt.

Este romanul unui scriitor ajuns la maturitate, care meditează cu o detaşare iro­nic-melancolică asupra stării lumii. "Naraţiunea - spune editura - urmăreşte parcursul biografic şi creativ al lui Jed Martin, un artist mizantrop care devine faimos in lume datorită fotografiilor de hărţi realizate pentru Ghidurile Michelin şi a portretelor înfăţişând meserii. Contrar tuturor asteptarilor, arta sa conceptuala, lipsita de orice suflu cultural, se dovedeste a fi un mare succes comercial. Printr-o magistrală punere in abis, povestea ia o întor­sătură insolită când Michel Houellebecq, care îi pozează lui Jed pentru portretul înfăţişând meseria de scriitor, devine personaj al propriului roman şi este omorât cu sadism."

Jo Nesbo

Steaua diavolului

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Ramona Lupu. Al treilea thriller din seria Harry Hole al apreciatului scriitor norvegian care, între altele, este şi membru al unui grup rock. O tânără este ucisă în apartamentul ei din Oslo. Un deget i-a fost secţionat, iar sub pleoapă a fost ascuns un diamant minuscul în forma unei stele cu cinci colţuri - o pentagramă, steaua diavolului. Cazul este repartizat detectivului Harry Hole, personaj deja îndrăgit de milioane de cititori din foarte multe ţări în care au apărut precedentele două volume ale seriei. Hole este un personaj căruia problemele din trecut şi alcoolismul i-au distrus nu numai viaţa personală, ci îi pun acum în pericol şi cariera. Acum nu are de ales, este nevoit să facă echipă cu vechiul său adversar Tom Waaler. Steaua cu cinci colţuri este cheia spre găsirea asasinului în serie. Vom reveni pe larg.

George R.R. Martin

Urzeala Tronurilor

Editura Nemira

Traducere din limba engleză de Silviu Genescu. Ediţia aceasta, a II-a, apare concomitent cu serialul cu acelaşi nume difuzat de HBO, prin urmare este de presupus că succesul cărţii va fi potenţat. Saga "Cântec de gheaţă şi foc" a autorului născut în 1948 este considerată o capodoperă a genului, a fost tradusă în 18 limbi şi vândută în peste 2 milioane de exemplare. Primul volum al Sagăi se cheamă "Urzeala tronurilor" şi a obţinut Premiul Locus în 1997. "Intrigi şi comploturi, tragedii şi trădări, victorii si teroare in vremurile unor prevestiri sumbre. Soarta personajelor principale, a aliaţilor şi a duşmanilor lor se află intr-un echilibru precar, pentru că fiecare doreste să câştige in jocul cel mai periculos dintre toate: Urzeala tronurilor." Library Journal