Udrea blochează "diametrala" lui Oprescu

Autor: Liviu Iancu 02.06.2011

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a cerut Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) să oprească lucrările de construcţie a tronsonului rutier Buzeşti-Berzei, cunoscut ca "diametrala nord-sud",după discuţii cu reprezentanţii unor ONG, care au protestat joi la sediul MDRT.

Decizia ministrului vine după ce organizaţiile neguvernamentale au reuşit să anuleze în instanţă planul urbanistic zonal care stă la baza lucrărilor de intervenţie începute de Primăria Bucureşti în zonă, precum şi anularea autorizaţiei de construcţie.

"Am convenit că vom decide întreruperea lucrărilor, începând de astăzi (joi, n.r.), pentru că PUZ-ul nu îndeplineşte toate condiţiile", a spus Udrea.

Ea a adăugat că, în jurul datei de 20 iunie, MDRT va organiza o dezbatere publică pentru a putea găsi o soluţie urbanistică pentru acea zonă.

Udrea a mai spus că, dacă se va constata că firmele de construcţii participante la proiect au încălcat legea, acestea vor fi sancţionate.

ISC funcţionează, de anul trecut, în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale.


Proiectul diametralei Buzeşti-Berzei-Uranus a fost contestat, de la începutul investiţiei, de către mai multe ONG-uri, care au criticat felul în care au fost făcute exproprierile şi au fost date autorizaţii de demolare pentru imobile cu statut de monument istoric sau din zone protejate.


Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat în noiembrie 2010 că Bucureştiul va putea fi traversat de la nord la sud în 20 de minute, pe traseul Piaţa Victoriei - Piaţa Coşbuc, în urma lucrărilor la diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus, pe care o califica drept "cea mai mare operaţiune urbană din ultimii 20 de ani".


Municipalitatea preciza atunci că valoarea estimată a investiţiei este de circa 330 de milioane de euro.