FCC Construcción: de la autostrăzi la Pasajul Basarab

Autor: Andreea Neferu 31.05.2011

Subsidiara locală a grupului spaniol de construcţii FCC Construcción este unul dintre cei mai mari constructori de pe piaţa locală, având afaceri de circa 110 milioane de euro anul trecut.

Directorul general al subsidiarei din România a FCC Construcción Sebastien Picaut a anunţat că spaniolii vor să-şi ex­tindă activitatea de pe piaţa locală şi cu lucrări în domeniul infrastructurii feroviare sau aeroportuare, în condiţiile în care până în prezent au contractat doar proiecte de infrastructură rutieră pe piaţa locală.

În ultimii doi ani, FCC Construcción a finalizat reabilitarea a 150 de kilometri de drumuri naţionale, şi anume două tron­soane din drumul naţional DN 1C (Cluj -Livada, respectiv Livada - Dej), precum şi DN6 Timişoara - Lugoj şi DN 66 Filiaşi - Rovinari. FCC Construcción este, alături de italienii de la Astaldi, constructorul Pasajului Basarab, unul dintre cele mai ambiţioase şi mai scumpe proiecte urbane din România la capitolul infrastructură. Pasajul denivelat superior Basarab, lucrare în valoare de circa 150 mil. euro, ar urma să fie finalizat la sfârşitul lunii mai.

În prezent, FCC Construcción mai lucrează tot cu Astaldi şi la autostrada Ti­mi­şoara - Arad, proiect în valoare totală de 194 mil. euro, precum şi la cen­tura mu­ni­ci­piu­lui Constanţa (192 mil. euro), în timp ce pentru varianta ocoli­toare a Aradului (173 mil. euro) FCC Con­strucción colaborează cu austriecii de la Porr Technobau.

În prezent, principalele pieţe din Est pe care FCC este prezentă prin subsidiare cu activităţi permanente sunt România şi Polonia, în celelalte state din regiune con­tractele fiind punctuale, aşa cum se în­tâmplă în Bulgaria, unde FCC Con­strucción participă la construirea podului de peste Dunăre dintre Calafat şi Vidin.

Contracte importante ale FCC Construcción