Rochia cu care Kate Middleton l-a întâmpinat pe Barack Obama, realizată de un producător de textile din România. Preţul? Cât salariul pe o lună al croitoresei - GALERIE FOTO

Autor: Adrian Voicu 28.05.2011

La un preţ de 175 de lire sterline (840 de lei), rochia în care a fost îmbrăcată Kate Middleton, soţia prinţului William, când a întâmpinat cuplul prezidenţial american a fost realizată în România, scrie Daily Mail.

Conform publicaţiei, această rochie a fost realizată de "femei plătite cu doar 99 penny (5 lei) pe oră într-o suburbie sărăcăcioasă din capitala României".

Design-ul Shola al rochiei a fost realizat pentru mai puţin de 15 lire sterline "de croitorese care câştigă cu mult mai puţin decât salariul mediu din industria textilă din această ţară din Estul Europei".

După ce a purtat această rochie, site-ul companiei care a produs rochia, casa de modă Reiss, s-a blocat ca urmare a numărului mare de vizitatori. Vândut pe eBay pentru un preţ chiar de 600 lire sterline, modelul urmează a fi realizat în producţie de serie pentru 30 de lire sterline de lanţul de magazine Tesco.

Rimcor Ex este compania românească cu 170 de angajaţi care a realizat această rochie, se arată în publicaţia britanică. Conform celui mai recent bilanţ depus de producător, compania a înregistrat în 2009 un profit de 211.507 lei, la o cifră de afaceri de 3,44 milioane lei.

Publicaţia deplânge salariile oferite croitoreselor din România, un salariu mediu in fabrică fiind de 800 de lei pe lună (168 lire sterline), chiar dacă acesta se află peste salariul minim pe economie, de 600 de lei lunar. Întrebat despre salariile oferite croitoreselor, proprietarul fabricii, Ioan Palea, a declarat pentru Daily Mail că "este un proces de producţie normal pentru perioada de primăvară. Am avut inspecţii de la Ministerul Muncii luni şi marţi şi aceştia au zis că totul este în regulă".