Fondatorul Facebook Mark Zuckerberg, la summitul G8: Nu puneţi botniţă internetului

Autor: Gabriela Dita - Mediafax 27.05.2011

Liderii marilor companii media din întreaga lume, printre care fondatorul Facebook Mark Zuckerberg sau Eric Schmidt, Chairman al Google, au cerut la summitul G8 de la Deauville (Franţa) ca accesul liber la internet să fie garantat de stat, informează AFP, citat de Mediafax.

Simţindu-se onorat să fie primit de liderii principalelor puteri ale lumii, Marc Zuckerberg, în vârstă de 27 de ani, cofondatorul Facebook, cea mai populară reţea de socializare din lume, s-a declarat "bucuros să joace rolul care i se va cere să îl joace".

"Internetul este cu adevărat o forţă puternică ce oferă o voce oamenilor", a declarat el în cadrul unei conferineţe de presă de la Deauville.

Declaraţiile lui Mark Zuckerberg vin după ce tot mai mulţi lideri politici şi-au exprimat opinia că guvernele ar trebui să reglementeze spaţiul web.

Marţi, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a declarat că Internetul are nevoie de implicare guvernamentală pentru a-şi îndeplini cu potenţial maxim funcţia de conectare a utilizatorilor şi a stimula creşterea economică, în caz contrar existând riscul anarhiei, a declarat preşedintele francez Nicolas Sarkozy la un forum al companiilor de profil.

"Acum, când Internetul face parte integrată din viaţa oamenilor, guvernele nu trebuie excluse. Nimeni nu trebuie să uite că aceste guverne sunt singurele reprezentante legitime ale voinţei popoarelor, în democraţiile noastre. Dacă uităm acest lucru, riscăm haosul democratic şi anarhia", a afirmat Sarkozy la e-G8 Forum din Paris, transmite Bloomberg.

Eric Schmidt a declarat că guvernele care blochează accesul la internet, precum cele din Siria şi Iran, comit "o greşeală enormă".

Reprezentanţii marilor companii media din lume au venit la summitul de la Deauville pentru a le prezenta şefilor celor mai puternice state din lume concluziile forumului eG8.

"Am estimat în mod unanim că trebuie să se garanteze accesul liber la internet fiecărui cetăţean al planetei", a declarat Maurice Levy, CEO al Publicis, unul dintre cele mai mari holdinguri de marketing şi comunicare din lume.

Levy a fost organizatorul reuniunii liderilor companiilor web. El a spus că şi-ar dori ca această întâlnire să fie anuală.

Summitul G8 de la Deauville se încheie vineri.