SUA au mai multe şanse să intre în default decât Indonezia sau Slovenia

Autor: Bogdan Cojocaru 26.05.2011

Costul CDS-urilor SUA pe un an, prin care datoriile sunt asigurate împotriva riscului de neplată (credit default swaps), s-au triplat în şase şedinţe de tranzacţionare, potrivit companiei de servicii informaţionale financiare Markit.

Evoluţia are loc pe fondul disputei dintre republicani şi democraţi cu privire la ridicarea pragului datoriilor guvernamentale ce a fost atins pe 16 mai. Până la re­zolvarea conflictului, guvernul american nu se mai poate împrumuta.

Astfel, în prezent costul asigurării unei datorii americane de zece mi­lioane de dolari timp de un an împotriva default-ului depăşeşte 30.000 de dolari, faţă de mai puţin de 10.000 de dolari în aprilie.

Conform acestei măsuri - departe de a fi perfectă - SUA au şanse mai mari să intre în incapacitate de plată în următoarele 12 luni decât Indonezia sau Slovenia, scrie Financial Times.

Dezbinarea din clasa politică americană începe să infecteze pieţele, iar declaraţii precum cea făcută de congressmanul John Boehner, care consideră că intrarea în incapacitate de plată ar fi mai puţin periculoasă decât creşterea limitei datoriilor fără rezolvarea problemelor legate de defi­citul bugetar mare, amplifică temerile investitorilor. Boehner a declarat că SUA ar avea nevoie să intre câteva zile în incapacitate de plată dacă prin aceasta Casa Albă ar fi forţată să accepte reduceri de cheltuieli.

Pericolul este că un default tehnic, adică intrarea în incapacitate de plată pentru doar câteva zile, nu-i va face pe democraţi şi republicani să ajungă la un consens în privinţa modului în care bugetul trebuie reechilibrat. Mai mult, default-ul ar putea scăpa de sub control, ceea ce ar duce la un dezastru total.

Dacă default-ul tehnic atrage retrogradarea ratingului, scenariu foarte probabil, se va produce o catas­trofă, în condiţiile în care investitorii se vor feri de obligaţiunile americane.