Aprilie, a doua lună de excedent. Veniturile bugetare au depăşit cheltuielile cu 829 mil. lei

Autor: Claudia Medrega 25.05.2011

Bugetul a înregistrat în aprilie un excedent de 829 mil. lei, ca urmare a creşterii veniturilor şi menţinerii cheltuielilor în limitele programate.

Un uşor excedent de 0,15% din PIB s-a mai înregistrat în luna ianuarie.

Deficitul bugetar a coborât uşor după patru luni la aproape 4,4 mld. lei, reprezentând 0,8% din PIB, faţă de nivelul de 5,2 mld. lei, (1% din PIB) la care a ajuns la sfârşitul lunii martie.

Veniturile încasate la bugetul general consolidat au fost de 58 mld. lei, cu 10,3% mai mari faţă de anul precedent, în principal ca urmare a creşterii încasărilor din taxa pe valoare adăugată (+35,6%), accize (+24,3%), şi a veniturilor nefiscale (+6,4%).

În ceea ce priveşte impozitul pe profit, aprilie a fost prima lună în care sumele colectate au depăşit cu 0,9% încasările din aceeaşi lună a anului trecut, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor.

În schimb, principalul decalaj se menţine la încasările din impozitul pe venit care s-au redus cu 2,5% faţă de anul precedent.

Încasările din contribuţii de asigurari sociale au continuat să se îmbunătăţească, fiind cu 1,2% mai mari faţă de aceiaşi perioadă din anul precedent.

La nivelul cheltuielilor s-a înregistrat o scădere cu 3,6% comparativ cu anul trecut, la 62,4 mld. lei.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 8,3% faţă de aceiaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a plăţilor din fondul de sănătate pentru servicii medicale şi medicamente.

Scăderi ale cheltuielilor faţă de anul trecut s-au înregistrat la cheltuieli de personal (-19,7%), subvenţii (-22,7%) şi asistenţă socială (- 3,3%).

Cheltuielile cu dobânzi au crescut cu 33,4 % ca urmare a datoriei contractate pentru finanţarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi şi a celor curente.

Cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost pe primele patru luni în sumă de 8,3 mld. lei, faţă de 8 mld. lei în anul precedent.