Isărescu: În 2009 România a fost foarte aproape de un "sudden stop", în termeni medicali ca un infarct

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax 25.05.2011

Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a declarat că în 2009 România a fost foarte aproape de un "sudden stop", echivalentul medical al unui infarct, însă acest lucru a fost evitat deoarece s-a reacţionat la timp.

"Este probabil să intrăm într-o nouă perioadă în care în România vor intra masiv capitaluri, cu suişuri şi coborâşuri. Accentuarea situaţiei dificile din Grecia ar putea să tempereze ce spun acum. Cred, însă, că ciclul pe termen mediu este inevitabil o perioadă în care vom avea intrări mai mari de capital. Vom încerca binenţeles să atenuăm volatilitatea cursului de schimb, dar acesta nu este un «must»", a spus Isărescu la un seminar pe teme economice.

El a arătat că nu trebuie date mesaje greşite despre ceea ce banca centrală poate face pentru a influenţa evoluţia cursului.

"Dacă intrările de capital vor fi mari, acumularea de rezerve execedentare, deja avem rezerve internaţionale excedentare şi crearea de lichiditate prin intervenţii directe este o iluzie, nicio bancă centrală nu poate face acest lucru. Vom încerca să descurajăm volatilitatea extremă a cursului, prin alte măsuri neortodoxe, dar în acelaşi timp spunem că este foarte important să fie asigurată competitivitatea produselor româneşti nu numai prin preţ, ci şi prin productivitate, costuri scăzute de producţie, promovare corespunzătoare, deschiderea spre noi pieţe de export. Reformele structurale sunt esenţiale în acest sens", a spus Isărescu.

El a arătat că România a fost "inundată" în perioada 2006 - 2008 de capitaluri străine, iar mixul de politici macroeconomice nu a fost corespunzător.

Isărescu a explicat că discuţia publică trebuie orientată către mixul de politici macroeconomice, care determină un model de creştere economică sustenabil sau nu.

"Alminteri vom rămâne şi în viitor, ca şi în trecut, în mare măsură la dispoziţia capitalului privat care aţi văzut ce comportament are: te iubeşte câteodată foarte mult şi îţi invadează ţară cu sume imense faţă de capacitatea de absorbţie a unei economii mici şi deschise ca România, pentru ca apoi din considerente care nu ţin totdeauna de economia internă, ci de motivaţii internaţionale, să se retragă brusc şi să creeze alt fel de probleme", a continuat Isărescu.

El a arătat că România a răspuns bine în perioada 2000 - 2004 la intrările de capital "modeste", în contextul în care a existat şi un acord cu FMI. Citiţi mai multe declaraţii ale guvernatorului BNR pe www.mediafax.ro