Tabără: Preţurile alimentelor nu sunt sub presiune. Există premise ca oferta agricolă să acopere cererea

Autor: Liviu Iancu 24.05.2011

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că sunt premise ca oferta de produse agricole să acopere cererea, în acest an, ceea ce "nu creează o presiune suplimentară asupra preţurilor", după ce FNPAR a anunţat majorări de preţuri, acuzând condiţiile meteo şi lipsa de politici agricole, informează Mediafax.

"Afirmaţiile FNPAR cu privire la scumpiri de preţuri la alimente invocă prognoza meteo şi lipsa unor politici agricole şi estimează pierderi de producţie la anumite culturi (secară, rapiţă, oleaginoase). Constatăm, din păcate, că semnatarii nu indică concret sursele pe care se bazează aceste afirmaţii ceea ce poate pune sub semnul întrebării veridicitatea lor. Acum nu se pot face previziuni legate de o eventuală scădere a producţiei la culturile de cireşe, caise şi ardei", a afirmat Tabără într-un comunicat.

Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) a anunţat, duminică, o majorare a preţurilor produsele alimentare, în perioada următoare, invocând atât condiţiile meteo cât şi lipsa unui sprijin pentru acest sector din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Tabără a adăugat că în ceea ce priveşte preţurile alimentelor "pare a se continua" o anumită abordare a scumpirilor anunţate în media, cu toate consecinţele care decurg din aceasta, inclusiv "reacţii speculative ale pieţei" la astfel de informaţii.