Al doilea om din Ministerul de Interne, reţinut de procurori care cer judecătorilor arestarea sa

Autor: Iulian Anghel 24.05.2011

Fostul secretar general în Ministerul de Interene, Laurenţiu Mironescu cercetat în afacerea cu importurile ilegale de produse petroliere în Portul Constanţa în care este cercetat şi senatorul PDL Mircea Banias a fost reţinut de DNA în noaptea de luni spre marţi, după aproape 12 ore de anchetă şi urmează să fie prezentat în această după-amiază judecătorilor Înaltei Curţi se Casaţie şi Justiţie cu propunerea de arestare pentru 29 de zile.

Mironescu a fost numit secretar general în Ministerul de Interne la începutul lui ianuarie prin ordin al premierului Emil Boc şi a fost demis luni de şeful Guvernului după ce procurorii l-au pus sub acuzare şi au efectuat percheziţii la proprietăţile sale din Eforie Sud şi Bucureşti.

Poziţia de secretar general în MAI este a doua ca putere în Ministerul de Interne, după cea de ministru. În calitatea pe care a deţinut-o până luni, Mironescu avea acces la date secrete despre criminalitatea economică şi evaziunea fiscală.

Ancheta vizează în jur de 50 de persoane, iar DNA urmează să comunice acuzaţiile care li se aduc.

Luni dimineaţă anchetatorii au descins la casa lui Mironescu din Eforie Sud. Acesta era acasă, deşi, în mod normal al fi trebuit să fie la Bucureşti întrucât programul în Ministerul de Interne începe la ora 8.00. După o percheziţie care a durat până după orele prânzului, Mironescu a fost urcat în maşina anchetatorilor şi condus la DNA Bucureşti unde a răspuns întrebărilor până după miezul nopţii. Procurorii au decis reţinerea sa şi îl vor prezenta unui judecător cu propunerea de arestare preventivă.

Senatorul PDL, Mircea Banias care este cercetat în acest caz pentru trafic de influenţă va fi anchetat, deocamdată, în libertate întrucât reţinerea sa are nevoie de acordul Senatului, iar, până la această oră, procurorii nu au cerut Camerei Seperioare acest mandat.

Alţi inclpaţi de marcă care au fost reţinuţi sunt directorul adjunct al Grupului Nave al Poliţiei de Frontieră Constanţa, Adrian Pătraşcu (acuzat de luare de mită), şeful Direcţiei pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bucureşti, Lucan Marius Cotizo, peste 20 vameşi şi un poliţist de frontieră de la Grupul Nave al Poliţiei de Frontieră Constanţa.