Deutsche Telekom are certitudini: Fără telefon şi net fix nu se poate. Nemţii vânează achiziţii în Austria, Olanda şi Polonia

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 23.05.2011

Deutsche Telekom, cel mai mare grup de telecom din Europa, evaluează posibilitatea achiziţiei unor companii de telefonie şi internet fix de pe pieţe europene precum Polonia, Austria şi Olanda pentru a opri scăderea numărului de clienţi, scrie Bloomberg, care citează declaraţiile lui Roland Mahler, 62 de ani, şeful operaţiunilor din Europa ale Deutsche Telekom.

"Convergenţa fix-mobil este o precondiţie pentru a fi capabili să avem o poziţie bună pe piaţă şi pentru a ne servi clienţii oferindu-le un pachet complet de servicii", a declarat Mahler. Nemţii discută deja cu guvernul slovac achiziţia acţiunilor pe care nu le deţin (49%) din compania Slovak Telekom AS.

În Polonia Deutsche Telekom deţine compania de telefonie mobilă PTC (Polska Telefonia Cyfrowa) şi concurează cu TPS (Telekomunikacja Polska SA), o divizie a France Telecom - Orange, care e cea mai mare companie de telecom din Polonia. Ţintele potenţiale de achiziţie ale nemţilor în Polonia sunt companiile Netia, Telefonia Dialog SA şi Exatel, potrivit lui Pawel Puchalski, analist al Bank Zachodni WBK SA.

Rene Obermann, CEO al Deutsche Telekom, are nevoie să revitalizeze vânzările din Europa de Est pentru a-şi atinge ţintele de a-şi mări profitul din operaţiunile europene excluzând Germania.

În altă ordine de idei, managerul german a spus că situaţia economică din România şi Grecia "este atât de severă", încât este posibil ca vânzările să nu-şi revină nici în anul 2013. Gigantul german deţine în România, prin intermediul grupului elen OTE, companiile Romtelecom, Cosmote, Zapp şi Germanos - un business anual de peste un miliard de euro. Atât Cosmote, cât şi Romtelecom au anunţat venituri în scădere în primul trimestru din acest an. Comentariile lui Mahler vin cu doar câteva zile înainte ca OTE şi Deutsche Telekom să notifice în scris statul român dacă vor să cumpere restul acţiunilor pe care nu le deţin la Romtelecom (un pachet de 46%).

În ceea ce priveşte grupul OTE, Mahler a spus că Deutsche Telekom "ezită un pic mai mult" în acest moment să-şi majoreze participaţia pe fondul recesiunii din Grecia şi al "lipsei de cooperare a guvernului" de la Atena. Grupul german are 30% din OTE, iar guvernul grec are dreptul de a cere Deutsche Telekom să cumpere încă 10% din grupul telecom până la finele acestui an.

Roland Mahler, 62 de ani, care a preluat în luna martie temporar funcţia de şef pentru operaţiunile din Europa ale firmei germane caută să fie titularizat pe acest post, scrie Bloomberg.