FBI se implică în ancheta privind manipularea Libor

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 23.05.2011

Împotriva celor aflaţi în centrul anchetei privitoare la presupusa manipulare a ratei Libor, în funcţie de care sunt stabilite dobânzile la credite în valoare de mii de miliarde de dolari, s-ar putea formula acuzaţii penale, după ce s-a aflat că FBI participă la investigaţie, scrie The Telegraph.

Biroul Federal de Investigaţii colaborează în cadrul anchetei cu autorităţi cum ar fi agenţia de reglementare a pieţei de capital din Statele Unite (SEC) şi agenţia de reglementare a pieţei futures (CFTC).

Agenţia britanică echivalentă Serious Fraud Office s-a declarat de asemenea interesată de anchetă.
Lloyds Banking Group, Barclays, Royal Bank of Scotland şi banca elveţiană UBS au dezvăluit faptul că sunt implicate în inves­tigaţie. Se crede că alte zece bănci ar putea fi vizate.
Ancheta se concentrează asupra temerilor că Libor, rata de creditare interbancară, a fost manipulată în momentul de apogeu al crizei fi­nanciare pentru reducerea artifi­cială a costurilor de finanţare.

Libor a urcat alarmant cu mai multe ocazii în timpul crizei, însă nu a scăpat niciodată de sub control. Deşi băncile au refuzat să comenteze asupra cercetărilor, surse din cadrul industriei au speculat că având în vedere modul în care este construită piaţa, valoarea acestei dobânzi poate fi manipulată.

Anunţul privitor la implicarea FBI deschide posibilitatea ca auto­rităţile americane să considere că o serie de acuzaţii penale ar putea fi formulate. Ancheta va încerca să determine dacă managerii au pus pre­siune asupra traderilor care sta­bilesc Libor să manipuleze valorile zilnice. Anchetatorii au interogat deja angajaţii mai multor bănci în încercarea de a stabili dacă a existat o manipulare a Libor.