Andrei Petran încearcă să-şi facă o firmă de turism: "De o săptămână fac fişele de post"

Autor: Mirabela Tiron 23.05.2011

Ziarul Financiar vă prezintă cum un tânăr întreprinzător român, Andrei Silviu Petran, account manager la o mare companie de telefonie mobilă, îşi face o agenţie de turism prin programul 10.000 de euro pentru tinerii întreprinzători, iniţiat de guvernul român. Petran va povesti pentru cititorii ZF prin ce trece, ce decizii ia pas cu pas în dezvoltarea afacerii sale. El a înfiinţat compania Exploratist în februarie 2011 şi acum angajează oameni. Ideea de-a face o agenţie de turism i-a venit în urmă cu doi ani, când a vrut să meargă în vacanţă pentru scuba diving în Egipt, dar nu a găsit un pachet fără all-inclusive. După ce a căutat trei săptămâni o ofertă la agenţiile de turism şi nu a găsit niciuna pe placul lui, a decis să îşi facă propria agenţie de turism. El susţine că a realizat că nişa de vacanţe de aventură nu era bine reprezentată. Ce va realiza? Deocamdată se luptă cu birocraţia.



Silviu Andrei Petran, un tânăr de 26 de ani, absolvent al unei facultăţi de turism şi angajat în vânzări al unei multinaţionale din telecom, este unul dintre tinerii care a primit 10.000 de euro finanţare nerambursabilă de la stat pentru a dezvolta o agenţie de turism. Ziarul Financiar ur­măreşte săptămânal dezvoltarea afacerii sale. El şi-a înfiinţat firma în februarie 2011, dar de atunci nu a vândut nicio vacanţă. În schimb, trebuie să se ocupe de hârţogărie: acte pentru Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor. "De o săptămână fac numai fişe de post", scrie el în ultimul mesaj pentru ZF.

După ce a aflat despre programul pentru tineri întreprinzători, implementat de stat în februarie şi pentru care s-au alocat 5 mil. euro, el a început să lucreze la proiectul pentru fondurile nerambursabile. Proiectul afacerii a fost conceput în şase-şapte luni. El a lucrat la identitatea vizuală a firmei, Exploratist, la partea de strategie, dar şi la cea de marketing şi şi-a găsit parteneri locali în al căror mediu îşi va promova nişat agen­ţia de turism.
În opinia tânărului antreprenor, docu­mentaţia pentru a obţine bani de la stat a fost "foarte stufoasă, nu foarte accesibilă persoa­nelor care nu au avut niciodată de-a face cu a scrie proiecte într-un anumit limbaj". Pentru a depăşi aceste bariere el a apelat la un consultant. Mai mult, tânărul între­prin­zător a apelat la sfaturile unor prieteni cu experienţă în domeniu.
"Fiscalitatea împovărează chiar şi microîntreprinderile, deşi pentru acestea ar trebui o formă de taxare simplificată", a declarat Emilia Dragu, partener la compania de consultanţă fiscală TaxHouse, parte a reţelei internaţionale Taxand.
Iată mesajele lui Andrei Petran către ZF


În agenţia de turism pe care a deschis-o Petran a angajat patru oameni. Prin pro­gramul pentru stimularea micro­între­prin­derilor tinerii antreprenori sunt scutiţi de plata contribuţiilor angajaţilor. El a închiriat un spaţiu în World Trade Center, pe care plăteşte 800 de euro lunar. Pentru a-şi găsi partenerii de afaceri, tânărul a mers la târgul de turism de la Londra, iar pe piaţa locală a început să-şi pro­moveze vacanţele în rândul clienţilor World Class, dar nu nu­mai, publicul vizat fiind reprezentat de românii cu un anumit statut financiar, care îşi permit vacanţe al căror preţ începe de la 1.000 de euro.
Agenţia de turism Exploratist promovează pachete turistice de aven­tură, combinate cu practi­carea diferitelor sporturi. De asemenea, vacanţele propuse de această agenţie implică abordarea unor activităţi precum degustări de vin, artă culinară, meşteşuguri şi obiceiuri locale. Agenţia lui Petran se diferenţiază prin alocarea de consultanţă fiecărui client.
Pentru început, tânărul antreprenor se va concentra pe segmentul de outgoing (trimiterea românilor în străinătate), spre destinaţii din Africa, Alaska, Groenlanda, Islanda, Antarctica, Indo-China, America Centrală şi de Sud.
Valoarea totală a investiţiei pe care o va realiza se va ridica la aproximativ 70.000 de euro, din care 15% reprezintă fondurile nerambursabile de la stat.
Cum suma de la stat acoperă doar o parte din valoarea totală a investiţiei în agenţia de turism, tânărul speră să mai obţină un împrumut de 40.000 de euro de la UniCredit Ţiriac Bank, care alături de eco­nomiile sale de 20.000 de euro să contribuie la dez­­voltarea afacerii lui.
Acest credit va fi în proporţie de 80% ga­rantat de fondul de ga­rantare pentru între­prinderi mici şi mijlocii.
În cadrul progra­mului pentru tineri întreprinzători se acordă garanţii de stat până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, pentru cre­ditele contractate de beneficiari în vederea realizării planurilor de afaceri, dar nu mai mult de echivalentul a 80.000 euro, prin intermediul Fondului Naţional de Ga­rantare a Creditelor pentru IMM.
Despre afacere
Cine este Silviu Andrei Petran?