BVB închide ringul cu 15 minute mai târziu. Investitorii au un sfert de oră să vadă ce fac americanii

Autor: Roxana Pricop 22.05.2011

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a decis prelungirea orarului de tranzacţionare cu 15 minute, de la 16:30 la 16:45, pentru a permite investitorilor să reacţioneze la evoluţia burselor din Statelor Unite ale Americii, care se deschid la 16:30 ora României.

BVB mizează pe un plus de 2% la volumul zilnic tranzacţionat prin această măsură.

În prezent, şedinţa de tranzacţionare se deschide la ora 10:00 şi se închide la 16:30, oră la care, peste Ocean, la o diferenţă de fus orar de şapte ore, se deschid cele mai mari burse din lume New York Stock Exchange - NYSE şi NASDAQ. Prelungirea programului de tranzacţionare cu 15 minute, până la 16:45, va face ca Bursa de la Bucureşti şi cele nord-americane să aibă 15 minute de tranzacţionare comune. Cum Bursa de la Bucureşti este strâns conectată la evoluţia burselor din Vest şi de peste Ocean, investitorii locali vor avea un sfert de oră în plus să reacţioneze la deschiderea bursei americane sau la rezultatele financiare anunţate de companiile americane.

Introducerea noului orar de tranzacţionare va avea loc cel mai probabil în luna iunie, urmând a fi anunţat cu 15 zile înainte.

Valentin Io­nescu, directorul general al BVB, se aşteaptă ca aceste 15 minute să fie cele mai interesante minute ale şedinţei.

"Prin prelungirea orarului de tranzacţionare vrem să creş­tem lichiditatea bursei, pentru că investitorii reacţionează de obicei la informaţiile şi evoluţia burselor din SUA. Din estimările noastre ne aşteptăm la o creştere de circa 2% a volumului mediu zilnic tranzacţionat. Mă aştept ca aceste 15 minute să fie cele mai interesante din şedinţa de tranzacţionare. Pe Bursa de la Viena, cotaţiile acţiunilor înregistrau mişcări vizibile după deschiderea burselor americane", a spus oficialul BVB.

De la începului anului, volumul mediu tranzacţionat zilnic la BVB a fost de 43 mil. lei (peste 10 mil. euro). Tot pentru a creşte lichiditatea, conducerea BVB a solicitat arbitrului pieţei de capital extinderea conturilor globale pentru toţi emitenţii de pe piaţa reglementată, nu doar Erste Bank şi Fondul Pro­prie­tatea cum este în prezent. După spusele directorului BVB, peste 60 de brokeri au făcut auditul sistemului informatic până vineri, 20 mai, când a expirat termenul limită şi ar fi pregătiţi pentru extinderea conturilor globale.

Bursa a demarat şi un amplu program de reduceri de comisioane pentru a stimula tranzacţiile pe piaţa derivatelor şi activitatea de market makeri (furnizori de lichiditate) pe piaţa derivatelor. De exemplu, din iunie, pentru o perioadă de şase luni, participanţilor care încheie tranzacţii pe piaţa derivatelor administrată de BVB li se va acorda un discount de 0,5 lei pentru fiecare contract futures tranzacţionat în decursul unei luni. Bursa de la Bucureşti vrea de asemenea să încurajeze băncile străine şi locale de investiţii să listeze fonduri deschise de investiţii (ETF-uri) la Bursa de la Bucureşti.

"După ce vom avea ETF-urile reglementate în România, vrem să acordăm exclusivitate unui administrator român de fonduri timp de doi ani pentru listarea unui ETF construit pe indicele BET", a conchis Valentin Ionescu.

Bursa din Sibiu (Sibex) şi-a prelungit anul trecut programul de tranzacţionare până la ora 19:00 pentru a se suprapune mai mult peste orarul de tranzacţionare din SUA, având în vedere că la Sibex se tranzacţionează şi derivate pe indicele american Dow Jones Industrial Average (DJIA).