Premierul Spaniei: austeritatea ne-a scăpat de "salvarea" de la UE şi FMI

Autor: Radu Racu 20.05.2011

Spania ar fi fost nevoită "cel mai probabil" să apeleze la un ajutor financiar internaţional similar celor accesate de Grecia, Irlanda şi Portugalia, dacă guvernul nu ar fi implementat măsurile drastice de austeritate, a declarat vineri premierul José Luis Rodríguez Zapatero, cu două zile înainte de alegerile locale, scrie Financial Times.

Liderul guvernului de la Madrid a mai făcut vineri o tentativă de a spăla imaginea colegilor săi socialişti, grav afectatţi în sondaje din cauza măsurilor draconice de reducere a dezechilibrelor fiscale. De cealaltă parte opoziţia din Partidul Popular este creditată cu câştigarea alegerilor în cele mai multe municipalităţi iberice, inclusiv Barcelona şi Sevilia, două din cele mai puternice regiuni, controlate până acum de socialişti.

Partidul lui Zapatero a coborât foarte mult în sondaje, pierzând din electoratul tânăr, care a trecut acum la simpatizarea opoziţiei de dreapta, după ce rata şomajului din peninsulă a atins 21% la nivel naţional şi cel puţin dubul în rândul tinerilor.

"Multe au fost în joc în urmă cu un an. Partidul Popular a încercat atunci să dea jos guvernul în loc să fie atent la riscul accesării unui pachet extern de finanţare", a declarat vineri Zapatero, la radioul public.