Guvernul va avea pe masă preţul pentru oferta Petrom la finele lunii iunie

Autor: Andrei Chirileasa 19.05.2011

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat miercuri 18 mai prospectul preliminar pentru oferta publică secundară prin care statul îşi propune să vândă 9,84% din acţiunile Petrom, tranzacţie care s-ar putea ridica la peste 550 mil. euro, pe baza preţului actual de pe Bursă al acţiunilor.

Din acest moment, consorţiul care intermediază oferta, condus de banca de investiţii Renaissance Capital din Rusia din care mai fac parte firmele de brokeraj EFG Eurobank Securities, BT Securities şi Romcapital, are la dispoziţie circa o lună pentru a evalua interesul investitorilor pentru oferta Petrom şi pentru a stabili preţul şi modul în care vor fi alocate acţiunile.

Conform unor surse din piaţă, dacă se va respecta calendarul stabilit iniţial, ar trebui ca la sfârşitul lunii iunie să existe mecanismul de alocare şi preţul sau intervalul de preţ care va fi înaintat spre aprobare Guvernului. Potrivit contractului de intermediere, oferta ar trebui să se finalizeze în termen de 16 săptămâni de la semnarea contractului, respectiv până la 20 iulie, însă cu condiţia ca Guvernul să accepte preţul propus de intermediar.

În cazul în care Guvernul nu va fi mulţumit de preţ, oferta ar putea fi amânată, fapt confirmat pentru ZF de reprezentanţii Ministerului Economiei în aprilie.

Ecuaţia s-a complicat în momentul în care grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, a anunţat lansarea unei oferte de acţiuni prin care îşi propune să atragă până la 900 mil. euro pentru refinanţarea achiziţiilor derulate în ultimul an. Oferta OMV a început ieri şi se va finaliza pe 6 iunie.

Această ofertă ar putea reduce apetitul investitorilor străini pentru oferta Petrom, la care fondurile străine ar putea fi totuşi interesate să participe dacă ar obţine un discount faţă de preţul de piaţă al acţiunilor, spun unii specialişti de pe piaţă. Asta se bate însă cu intenţia declarată a Guvernului de a obţine un preţ cât mai mare.

Premierul Emil Boc a declarat la începutul lunii aprilie că dacă preţul va fi mai mic decât cel la care guvernul Năstase a vândut pachetul majoritar al Petrom în 2004 (de 690 mil. euro), atunci nu va vinde, iar oferta nu va avea loc.