Scumpiri puternice pentru grâu şi porumb

Autor: Catalina Apostoiu 19.05.2011

Preţurile grâului şi porumbului sunt în creştere în condiţiile în care vremea nefavorabilă continuă să creeze probleme pentru recoltele din Statele Unite şi Europa, potrivit Associated Press.

Preţul grâului a avansat miercuri cu 6,9% şi cel al porumbului cu 4,1% ca parte a unei ample reveniri a preţurilor la materii prime. Pe parcursul zilei de ieri preţul grâului scăzuse cu 1%. Până acum în această săptămână preţul grâului a urcat cu 17%, iar cel al porumbului cu 11%, creşteri care riscă să pună noi presiuni asupra fragilelor guverne din Orientul Mijlociu care importă cereale pentru a-şi hrăni populaţiile.

Investitorii se tem că stocurile de grâu şi porumb, aflate deja la niveluri scăzute, s-ar putea reduce în continuare dacă recoltele vor avea de suferit în acest an.

Vremea răcoroasă, ploioasă a întârziat plantările în mai multe regiuni din Statele Unite, în timp ce în Rusia, Germania şi Franţa vremea secetoasă ar putea afecta producţia de grâu.

Contractele futures pe grâu au urcat miercuri cu 53 de cenţi, sau 7%, până la 8,17 dolari pe buşel (27 kg), cea mai puternică creştere de o zi în dolari din mai mult de şapte luni.

Creşterea în continuare a preţurilor ar putea aduce câştiguri importante principalelor ţări exportatoare, dar ar reprezenta o ameninţare pentru consumatorii din întreaga lume, în special pentru cei din Orientul Mijlociu.

Neputând cultiva grâu pe plan local, ţări ca Egipt şi Tunisia achiziţionează jumătate sau mai mult din volumul necesar din alte ţări şi îl vând la preţuri reduse puternic populaţiilor sărace.

Importurile ţărilor din Orientul Mijlociu sunt aşteptate să urce pe fondul creşterii populaţiilor. Potrivit Băncii Mondiale, importurile de cereale ale regiunii ar putea creşte la 55% peste nivelurile din 2000 până în 2030.

Totuşi, deşi importurile de grâu au devenit mai costisitoare în ultimul an, guvernele din Orientul Mijlociu nu au redus subvenţiile, considerate de neatins din punct de vedere politic. Eforturile anterioare de a le reduce au generat proteste violente în regiune.