Transelectrica a pus în funcţiune o staţie care permite conectarea a 2.000 de MW de energie eoliană, cam cât 3 reactoare de la Cernavodă

Autor: Roxana Petrescu 18.05.2011

Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică, a pus în funcţiune o staţie de 400 KV la Tariverde, judeţul Constanţa, în valoare de 26,5 milioane de euro, aceasta fiind prima staţie importantă pentru evacuarea energiei produsă în parcuri eoliene.

Investiţiile în infrastructura de transport sunt un element extrem de important în vederea conectării în siguranţă a proiectelor de energie regenerabilă, oficialii Transelectrica estimând recent necesarul de investiţii la circa 300 de milioane de euro.

Datele companiei arată că prin această staţie pot fi conectaţi 2.000 de MW în parcuri eoliene, ceea ce reprezintă echivalentul în capacitate a trei reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă. Finanţarea a fost asigurată în cea mai mare parte de către CEZ, grup care derulează o investiţie de 1,1 miliarde de euro într-un parc eolian de 600 de MW în comunele dobrogene Fântânele şi Cogealac.

"Proiectul a fost realizat de către Alstom - Emon Electric şi reprezintă prima staţie impartantă a reţelei electrice de transport pentru evacuarea energiei electrice regenerabile din centrale eoliene. Staţia de la Tariverde va asigura conectarea la sistemul energetic naţional pentru o capacitate instalată de peste 2.000 de MW", a declarat Horia Hăhăianu, directorul general al Transelectrica.