Cel mai lung proces din România. Un litigiu comercial se judecă de 28 de ani. Miza: 22 milioane de dolari

Autor: Gabriela Stefan 17.05.2011

După cel mai lung cârnat, cel mai mare tort şi cei mai mulţi moşi Crăciuni pe stradă, România ar putea intra în Cartea Recordurilor cu o nouă performanţă: cel mai lung proces. Acesta a început în anul 1983 şi încă nu s-a terminat. Până în prezent, litigiul are o vechime de 28 de ani, dar - dacă mai avem puţină răbdare - nu este exclus să îşi schimbe "prefixul".

Povestea a început pe data de 30 decembrie 1983 , când Întreprinderea de Comerţ Exterior Metalimportexport Bucureşti (în prezent SC Metalimportexport SA), în calitate de reclamantă, a chemat în judecată mai multe "pârâte", solicitând instanţei să le oblige la plata sumei de 22 milioane de dolari, cu titlul de contravaloare marfă. "Pârâtele" erau mai multe societăţi străine: Otto Wolff America Inc., cu sediul în SUA; Otto Wolff A.G. Koln, cu sediul în Germania; Otto Wolff GmbH, cu sediul în Germania; Comsteel AG, cu sediul în Elveţia; Cideco SA cu sediul în Franţa; C. Itch, cu sediul în SUA; Cardinal Shipping, cu sediul în SUA.

Aparent, s-ar putea spune că procesul a durat mult pentru că "pârâtele" nu erau din România şi că nu au putut fi găsite. În realitate, aşa cum va rezulta din cronologia pe care o vom prezenta în continuare, instanţele din România - atât cele comuniste, cât şi cele democratice - au jucat ping-pong cu dosarul. Vedeţi cronologia celui mai lung proces din România pe www.gandul.info.