Dan Armeanu, profesor universitar de Finante la ASE: este important ca bancile sa receptioneze acest semnal iar creditarea sa revina

Autor: Dan Armeanu 13.05.2011

Anuntul INS-ului reprezinta, in sfarsit, o veste buna pentru economia romaneasca. Confirmarea trendului de revenire este importanta pentru ca da un semnal pietelor si investitorilor. Este de remarcat faptul ca principalele motoare au fost exporturile si industria.

Din pacate, depindem foarte mult in continuare de consum iar inflatia este la un nivel ridicat. De asemenea, lupta impotriva inflatiei prin mecanismul cursului de schimb afecteaza principalul motor al economiei din ultima perioada si anume exporturile. Sa nu uitam ca depindem de evolutia pietelor externe si orice soc produs pe acestea ne poate afecta.

Acest trend trebuie confirmat de dezvoltarea ulterioara a economiei. Avem mare nevoie de investitii, de atragerea de fonduri europene si de imbunatatirea infrastructurii. Va trece insa mult timp pana cand oamenii de rand vor beneficia de pe urma revenirii economiei.

Este important ca bancile sa receptioneze acest semnal iar creditarea sa revina. De asemenea, trebuie sa evitam orice derapaj economic, sa imbunatatim sistemul de colectare si de utilizare a banului public si sa reusim sa ne incadram in tinta de deficit bugetar.

Nu in ultimul rand, trebuie sa tinem seama ca anul urmator este electoral si, in plus, incepem sa rambursam din imprumuturile contractate cu FMI. Din nefericire, criza nu a luat inca sfarsit in tara noastra iar revenirea economiei se datoreaza nu performantelor politicilor aplicate, ci mai degraba inertiei revenirii economiilor europene.

Prof. univ. dr. Dan Armeanu - Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori Academia de Studii Economice, Bucureşti