Banca Românească nu percepe până în iunie comision de analiză la refinanţări

Autor: Ciprian Valentin Botea 12.05.2011

Banca Românească, un jucător de talie medie controlat de grupul elen National Bank of Greece (NBG), vinde până la sfârşitul lunii iunie credite de refinanţare cu garanţie imobiliară fără comision de analiză, cu marje de dobândă de 4,5% peste Robor la trei luni şi respectiv 6,5% peste Euribor la trei luni. Dobânzile nominale ajung astfel la circa 9,5% pe an la lei şi 8% pe an la euro.

Pe lângă refinanţarea datoriilor vechi, clienţii pot contracta şi o sumă suplimentară de bani în limita capacităţii de rambursare. Suma totală ce poate fi împrumutată nu trebuie să depăşească 70% din valoarea imobilului adus în garanţie.

Totodată, costul cu evaluarea şi asigurarea imobilului este suportat de bancă. Perioada maximă de acordare a creditului este de 25 de ani, suma maximă care poate fi împrumutată fiind de 80.000 de euro sau echivalentul în lei. De exemplu, pentru un credit de 10.000 de euro pe o perioadă de 25 de ani, rata lunară este de 75 de euro.

Creditele de refinanţare au devenit în ultimele luni principalul câmp de luptă al bancherilor, în condiţiile în care aceştia găsesc tot mai greu clienţi cărora să le dea finanţări noi.