Kazahii simt gustul profitului la Petromidia: câştiguri de 88 de milioane de euro

Autor: Roxana Petrescu 12.05.2011

Rompetrol Rafinare, principalul activ al grupului petrolier Rompetrol, controlat de compania kazahă de stat KazMunaiGaz, a înregistrat în primul trimestru al anului un profit net de 372,3 milioane de lei (88 de milioane de euro) faţă de pierderile de 224,6 milioane de lei (54,5 milioane de euro) raportate în perioada similară a anului trecut.

Acţionarii Rompetrol a anunţat de mai multe ori anul acesta că din 2012 grupul Rompetrol va deveni unul profitabil după ani întregi de exerciţii financiare încheiate sub semnul minusului.

Principalul factor care a stat însă la obţinerea acestui rezultat a fost profitul financiar, în contextul în care activitatea de exploatare a generat în continuare pierderi. Astfel, în primul trimestru al anului, Rompetrol Rafinare a obţinut o pierdere de 31,7 milioane de lei (7,5 milioane de euro), de aproape trei ori mai mică faţă de perioada similară a anului trecut. Compania a raportat însă un profit financiar de 372,3 milioane de lei (88,2 milioane de euro).

Compania a înregistrat afaceri de 2,4 miliarde de lei (573,2 milioane de euro), în creştere cu 41% comparativ cu primele trei luni din 2010.

Rezultatele au fost calculate conform standardelor româneşti de contabilitate.