Referendumul pentru eliminarea primarilor de sector ai Bucureştiului, la 26 iulie. Doar patru întrebări în loc de şapte

Autor: Iulian Anghel 10.05.2011

Partidele reprezentate în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) au stabilit în această seară să reducă numărul de întrebări de pe buletinele de vot la referendumul ce va fi desfăşurat în iunie în Capitală de la şapte la patru, consultarea populară urmând să se desfăşoare la 26 iunie.

Referendumul vizează desfiinţarea poziţiilor de primar de sector şi constituirea unui singur buget al Capitalei.

Cele patru întrebări ar urma să fie:

Sunteţi de acord cu defiinţarea consiliilor locale de sector?

Sunteţi de acord ca primarii de sector să fie aleşi de CGMB?

Sunteţi de acord să fie consilierii aleşi prin vot uninominal?

Sunteţi de acord să existe buget unic la nivelul Capitalei?

Întrebările nu se exclud una pe alta, dar pentru unii ar putea însemna un "test de intelgenţă", iar în funcţie de răspuns rezultatul ar putea fi imprevizibil la acest moment. De plidă, dacă răspunzi prin "da" la prima întrebare în ideea că eşti de acord cu o "centralizare" logic ar fi să răspunzi şi la următoarele prin "da". Însă acest lucru nu este obligatoriu. Dacă se răspunde printr-un "da" majoritar la prima întrebare, atunci consiiliile locale de sector ar putea fi desfiinţate, atribuţiile lor urmând să fie preluate de CGMB.

Dacă la a doua întrebare se răspunde printr-un "da" majoritar, atunci funcţiile de primar de sector cum le ştim vor deveni "anexe" ale CGMB, urmând să fie ocupate de oameni aleşi din corpul consilierilor generali aleşi prin vot uninominal (doar dacă se răspunde printr-un "da" majoritar la a treia întrebare).

Dar dacă se răspunde printr-un "da" majoritar la ultima întrebare şi printr-un "nu" majoritar la toate celelalte? Atunci lucrurile rămân cum le ştim, cu diferenţa că vor exista, în continuare, primarii şi consiliile de sectoare, dar fără buget propriu întrucât bugetul Bucureştiului (2 mld. euro) va fi administrat central. Atunci la ce bun astfel de instituţii?

Potrivit unui comunicat al Primăriei, discuţiile vor continua însă şi joi pentru că lucrurile nu sunt bătute în cuie.

La 13 aprile CGMB decizeze că referendumul va avea loc la 19 iunie, iar buletinele de vor conţine următoarele şapte întrebări şi mai întortocheate decât varianta la care s-a ajuns în această seară. Acestea erau:

Sunteţi mulţumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala?

Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi o administraţie?

Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi şapte administraţii?

Sunteţi mulţumiţi de curăţenia în Capitală?

Vă doriţi o arhitectură unitară pentru Bucureşti?

Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?

Sunteti de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general şi CGMB?

Discuţiile s-au aprins, iar subiectul a fost reluat şi va fi tranşat în această săptămână. PDL este partidul care a propus desfiinţarea poziţiilor de primar de sector dar nu desfiinţarea sectoarelor (într-un proiect de lege a Capitalei), acestea urmând să fie conduse de viceprimari aleşi din rândurile CGMB şi controlaţi de primarul general. Efectul principal al unui "da" majoritar pentru desfiinţarea poziţiilor de primar de secotoare va fi că bugetele cumulate ale sectoarelor - 1 mld. euro în 2010 - vor trece la bugetul Municipiului care se apropie şi el de 1 mld. euro, iar puterea în Bucureşti se va concentra în mâna unui om - primarul general - şi a unui singur consiliu - cel al Muncipiului Bucureşti (CGMB). În locul sectoarelor ar urma să fie organizate mai multe departamente care doar să administreze poli­ticile stabilite la nivelul Primăriei Generale.