Adrem Invest: Iernile lungi şi pădurile bune, două motive pentru investiţia de 60 mil. euro în centrala de la Suceava

Autor: Roxana Petrescu 10.05.2011

Adrem Invest, o afacere de familie pornită la începutul anilor '90 de doi fraţi din Bucureşti, va finaliza în 2014 o centrală de 60 de milioane de euro în Suceava, acesta fiind primul proiect de producere a energiei electrice şi termice al companiei, cunoscută mai ales pentru contractele pe care le are cu CEZ şi E.ON.

Investiţia este făcută în contextul în care un consorţiu format din compania Termica Suceava, Primăria Suceava şi Consiliul Local au scos la licitaţie un proiect pentru construirea unei noi centrale prin atragerea de investitori privaţi, amplasamentul fiind actualul CET Suceava. Statul vine cu terenul şi cu câteva echipamente, iar Adrem Invest va veni cu banii, compania urmând de altfel să fie şi proprietarul noii centrale. Energia termică produsă va merge spre oraş, iar cea electrică va fi vândută de către Adrem Invest pe piaţa liberă, compania urmând să preia circa 100 dintre cei peste 500 de angajaţi ai vechii termocentrale sucevene.

"Am fost singurii participanţi şi am decis să intrăm în acest proiect din mai multe motive. În primul rând, în Suceava este o iarnă foarte lungă care ţine mai bine de 6 luni de zile. În al doilea rând, oraşul are un sistem de termoficare cu distanţe mici de transport, deci vorbim de pierderi mici. În plus, în ultimii ani s-au făcut multe investiţii în sistemul de distribuţie, aşă că pierderile pe reţea sunt de numai 30%, faţă de 70%, aşa cum este în cazul altor oraşe", a explicat Adrian Bodea, preşedinte şi fondator al Adrem Invest.

Energia din lemn şi salcie

Centrala va funcţiona prin intermediul a trei module: unul care va utiliza gazul natural şi alte două care vor funcţiona pe biomasă (lemn şi alte culturi energetice). Şi aici Suceava prezintă un avantaj prin pădurile din zonă. Acest lucru i-a atras în ultimii anii pe unii dintre cei mai mari jucători din industria lemnului, Egger şi Holzindustrie Schweighofer, care la rândul lor au investit zeci de milioane de euro în unităţi de producţie a energiei pe biomasă la Rădăuţi, localitate situată la câţiva kilometri de Suceava. Mai mult, potrivit site-ului Direcţiei Silvice Suceava, zona este cunoscută la nivel european pentru pădurile de molid foarte mari, lemnul din această regiune având calitaţi superioare.

"Intenţionăm ca primul dintre cele două grupuri pe biomasă să funcţioneze pe lemn, iar pentru celălalt avem în vedere alte culturi energetice pentru că deja există o concurenţă. În Suceava sunt zone agricole unde nu se întâmplă nimic şi exact acest zone le vizăm pentru plantarea de salcie energetică. Nu vom face noi aceste culturi, ci discutăm deja cu doi investitori interesaţi cu care vom încheia contracte pe termen lung", explică Adrian Bodea.

Centrala va costa 60 de milioane de euro, din care 20% vor fi fonduri proprii ale Adrem Invest, restul provenind de la UniCredit care are posibilitatea de a atrage şi alte instituţii bancare pentru această finanţare.

"Impactul asupra oraşului va fi important şi credem că odată finalizat acest proiect, vor fi atraşi şi alţi investitori prin costurile mai reduse ale energiei", a mai precizat reprezentantul Adrem Invest. Potrivit acestuia, energia termică produsă de noua unitate va avea un preţ de circa 116 lei/pe gigacalorie, de peste două ori mai puţin faţă de preţul actual, din care jumătate este subvenţionat. Centrala va avea o capacitate totală de 44 MW pentru electricitate şi 76 MW pentru energie termică.

După CEZ, contract cu E.ON. Urmează Enel?

"Practic, nu se vor mai plăti subvenţii, iar banii se vor putea duce în alte părţi", a mai spus Bodea. Problema sistemelor centralizate de încălzire din România este una extrem de gravă, majoritatea echipamentelor fiind depăşite. Costurile mari se acoperă prin subvenţii anuale de 250 de milioane de euro, după cum arată un raport al Băncii Mondiale, altfel energia termică devenind inaccesibilă pentru multe persoane.

Dincolo de acest proiect, Adrem Invest a semnat şi un contract pe trei ani de zile pentru citirea contoarelor de gaze ale E.ON Gaz Distribuţie în nouă judeţe unde germanii sunt prezenţi.

"Pe toată perioada, valoarea contractului este de 18 milioane de lei (4,2 milioane euro), dar ne pregătim pentru o relaţie mai lungă de trei ani de zile", a spus Corneliu Bodea, vicepreşedinte al Adrem Invest. Compania mai are în derulare un contract pentru citirea şi instalarea contoarelor de energie electrică semnat cu cehii de la CEZ şi urmăreşte extinderea acestui tip de contracte şi cu alte companii mari de profil, cum ar fi italienii de la Enel.