Cărţi pentru copii/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 10.05.2011

Editurile noastre publică sute de cărţi în fiecare lună, o enormă producţie de carte, care copleşeşte de-a dreptul cititorul intrat într-o librărie. Prin rubricile diverse ale Ziarului de Duminică, având ca subiect cartea, ne-am propus să fim un ghid pentru cel care doreşte să se informeze, încât, atunci când ajunge într-o librărie, să se poată orienta mai uşor.

La Editura Cununi de stele va apărea Lupii cântăreţi şi Lebăda învăţătoare, de Ana Coman, în Colecţia Cununi de stele pentru copii. Poezii pentru copii scrise de un copil. Volumul va fi lansat la Bookfest.

Ana are 15 ani, e elevă în clasa a IX-a la Liceul Iulia Hasdeu din Capitală şi e membră a Corului de Copii Radio. A debutat la 9 ani, pe site-ul cultural www.liternet.ro, cu povestea Ieduţul cu trei capre. La aceeaşi vârstă a scris şi poeziile din volumul de faţă şi Ciufulici, publicat de editura Cununi de stele în 2009.

Lupii cântăreţi şi Lebăda învăţătoare ne prezintă un univers fascinant al imaginaţiei unui copil, unde crăiasa aduce soarele de acasă, omul de zăpadă tânjeşte după un botoşel, ceasul doreşte să fie recomandat la Roşu împărat, lupul Nătăfleţ e mare cântăreţ. Animalele Anei au trăsături omeneşti şi pot fi şi colorate de către copiii care nu ştiu încă să citească dar versurile autoarei au adresabilitate universală, indiferent de vârsta cititorului. De unde concluzia din Culoarul vieţii, făcută, în ciuda celor 9 ani ai Anei, cu seninătatea unui bătrân înţelept: "Viaţa a trecut/Şi nu m-a durut".