Cine este cel mai bine plătit administrator de fonduri din România? Toate indiciile duc la managerul Fondului Proprietatea

Autor: Roxana Pricop 09.05.2011

Un administrator de fonduri a fost în 2010 cel mai bine plătit salariat din Bucureşti cu un venit net de 145.000 lei/lună, arată statisticile cu cele mai mari venituri din salarii din Bucureşti făcute recent publice de ANAF. Toate indiciile duc spre Greg Konieczny, administrator al Fondului Proprietatea (FP).



În anul 2010 un administrator de fonduri intră în premieră în topul celor mai bine plătiţi salariaţi din Bucureşti direct pe prima poziţie, în condiţiile în care industria locală de fonduri de investiţii, cu active de 1,3 miliarde de euro, este de 60 de ori mai mică decât sectorul bancar, cu active de 80 mld. euro la finele anului trecut.

Cu toate acestea, venitul net lunar de 145.000 de lei şi anual de 1,74 mil. lei (408.000 de euro) încasat de administratorul de fonduri este comparabil cu cel încasat de un membru în boardul de conducere al unei bănci, susţin surse din piaţa administrării de active. Anul trecut niciun bancher nu a fost prezent în topul celor mai mari zece salarii din Bucureşti.

"Cred că administratorul de fonduri din statisticile ANAF este Greg Konieczny, pentru că sincer mă îndoiesc că un administrator român de fonduri de investiţii ar putea încasa un venit lunar de 145.000 de lei, luând în calcul valoarea activelor nete pe care administratorii români de fonduri le au în administrare, dar şi structura activelor", a spus Dragoş Neacşu, preşedintele societăţii de administrare de investiţii Erste Asset Management, cel mai mare administrator local de fonduri mutuale cu active nete de peste 600 mil. euro.

Neacşu a explicat că activele aflate în administrare şi veniturile salariale ale unui administrator de fonduri sunt direct proporţionale, iar un venit lunar de 145.000 lei ar fi posibil şi pentru profesio­niştii români dacă pe piaţa locală ar exista cel puţin trei companii care să administreze active de un miliard de euro. În prezent, niciun administrator român de fonduri nu are în portofoliu active totale mai mari de 650 mil. euro, activele nete totale ale fondurilor de investiţii (deschise şi închise) locale fiind de circa 1,5 mld. euro la finele lunii martie.

Singurul administrator activ pe piaţa locală care are în gestiune active mai mari de un miliard de euro este Franklin Templeton Investments Ltd, care gestionează activele Fondului Proprietatea, care se ridicau la finele lunii martie la 4 mld. euro.

În România Franklin Templeton este prezent prin intermediul sucursalei din Bucureşti, condusă de polonezul Greg Konieczny.

Oficialii Franklin Templeton nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei pentru a confirma dacă Greg Koneiczny este administratorul de fonduri din top câştiguri.

Contactat de ZF, Petre Szel, preşedintele SAI Muntenia Invest, administratorul activelor de circa 390 mil. euro ale SIF Muntenia (SIF4), este de părere că un astfel venit lunar ar putea fi obţinut doar de un manager de fond de private equity.

"Venitul lunar de 145.000 lei este prea mare pentru un administrator român de fonduri de investiţii. Cred că acest venit ar putea proveni din sectorul fondurilor de private equity sau să fie încasat de unul dintre administratorii de la Franklin Templeton", a afirmat Szel.

Şansele ca administratorul de fonduri să provină din sectorul private equity sunt însă destul de mici, pentru că cele mai mari fonduri de private equity active pe piaţa locală, precum Advent International sau Oresa Ventures, sunt înregistrate sub codul CAEN de "activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management" sau altele precum Enterprise Investors sunt înregistrate pe piaţa locală ca reprezentanţe.

Greg Konieczny, 40 de ani, este vicepreşedinte executiv al diviziei de investiţii a Templeton Asset Management şi a devenit administrator al activelor de 4 miliarde de euro ale Fondului Proprietatea în septembrie 2010, când firma Franklin Templeton a preluat mandatul de administrare. Pentru primele trei luni de mandat (29 septembrie - 29 decembrie 2010) compania Franklin Templeton a încasat un comision de administrare de 18,3 mil. lei (4,3 mil. euro), calculat pe baza activului net al fondului.

După listare, comisionul încasat de Frankin Templeton este calculat pe baza capitalizării medii din ultimele trei luni ale anului (comisionul este de 0,479% din capitalizarea FP). La valoarea de piaţă actuală, de 1,87 mld. euro, comisionul ar fi de circa 9 mil. euro pe an.

Una dintre misiunile asumate de Templeton este să reducă discountul dintre preţul de tranzacţionare al acţiunilor FP şi valoarea activelor nete. Cu toate astea, de la listarea la Bursă a ti­tlu­rilor FP preţul a scăzut, deşi valoarea activelor a crescut şi întreaga piaţă a înregistrat o evoluţie pozitivă. Ieri preţul acţiunilor era de 0,557 lei, faţă de un activ net unitar (VUAN) de 1,19 lei la finele lunii martie.

Ministerul Finanţelor mai deţine circa 36% din acţiunile Fondului Proprietatea.