Franks, FMI: Preţul energiei pentru populaţie, liberalizat complet în 2015

Autor: Iulian Anghel 09.05.2011

Şeful misiunii FMI Jeffrey Franks a confirmat în această dimineaţă ceea ce preşedintele Traian Băsescu sugerese sâmbătă, anume că preţul la energie pentru populaţia va fi liberalizat total abia în 2015, în vreme ce pentru economie procesul se va încheia în 2013.

Franks a susţinut în această dimineaţă, într-o conferinţă de presă la BNR, că preţurile la gaze vor fi liberalizate în etape, până în 2013 în cazul companiilor şi din 2013 până în 2015 în cazul populaţiei.

"Pentru companii, decizia a fost ca ajustarea să se producă gradual, până în 2013, iar pentru cei casnici, ulterior, până în 2015". Totuşi administraţia va trebui să definească în următoarea vreme, mai precis să se alinieze regulilor europene care definesc consumatorii casnici şi categoriile de populaţie îndreptăţite să primească subvenţii.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sîmbătă, că o liberalizare completă a preţurilor la gaze şi energie electrică pentru populaţie ar trebui să fie amânată până în anul 2015, odată cu intrarea în zona euro, arătând că veniturile românilor sunt cu mult mai mici faţă de ale celorlalţi europeni.