Al-Qaida îi ameninţă pe americani că-l vor răzbuna pe Bin Laden

Autor: Ioana Bojan 08.05.2011

Casa Albă a anunţat că este "extrem de vigilentă" după ameninţările formulate de Al-Qaida de a răzbuna moartea lui Usama bin Laden, liderul reţelei islamiste, ucis de un comando american în Pakistan, relatează AFP.

"Suntem conştienţi că asemenea acte pot fi comise şi suntem extrem de vigilenţi cu privire la această eventualitate", a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama.

Reţeaua Al-Qaida a ame­ninţat că îl va răzbuna pe liderul său Usama ben Laden, ucis de americani, şi s-a angajat să continue Jihadul (războiul sfânt).

Pe de altă parte, cantitatea mare de documente confiscate în timpul raidului asupra reşedinţei lui Usama bin Laden demonstrează "cât era de important" ca liderul Al-Qaida să fie cău­tat, a declarat directorul CIA Leon Panetta.

"Documentele găsite în reşedinţă demonstrează din nou cât era de important să îl urmărim pe Bin Laden", apreciază Panetta. "De la 11 Septembrie, asta aştepta de la noi poporul american. În cursul acestei operaţiuni cruciale, ne-am respectat cuvântul", a adăugat el.

Documentele confiscate din reşedinţa lui Bin Laden din Abbottabad reprezintă "cea mai importantă" captură de "documente aparţinându-i unui lider terorist realizată vreodată", a apreciat un oficial de rang înalt din serviciile americane de informaţii, care a solicitat anonimatul.

Acestea includ numeroase înregistrări video şi audio, precum şi documente imprimate sau manuscrise.