Rezultatele controlului pe piaţa carburanţilor se amână pentru semestrul II. Guvernul discută cu CE

Autor: Mediafax 08.05.2011

Rezultatele anchetei iniţiate de Consiliul Concurenţei pe piaţa carburanţilor şi eventualele măsuri care s-ar impune pentru companiile petroliere vor fi stabilite cel mai probabil abia în semestrul II, până atunci Guvernul urmând să aibă mai multe discuţii cu Comisia Europeană, afirmă surse oficiale citate de Mediafax.

Potrivit acestora, autorităţile române şi oficialii Comisiei Europene (CE) vor avea mai multe runde de consultări în următoarele săptămâni, înainte de finalizarea raportului privind piaţa carburanţilor.

"În funcţie de feed-back-ul primit din partea Comisiei, rezultatele anchetei şi eventualele măsuri care se impun vor fi publice abia în a doua parte a acestui an", au declarat sursele citate.

Investigaţia pe piaţa comercializării carburanţilor a început în 2005, dar a fost reluată în 2009, când a fost schimbată echipa care lucra la acest caz.

În luna ianuarie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a întocmit un raport privind producătorii şi distribuitorii de carburanţi, în care se spune că preţul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fără a fi determinat de evoluţia cotaţiilor de bursă la ţiţei, cursul valutar şi taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, câştigurile nefiind reflectate corespunzător.

Premierul Emil Boc a declarat atunci că majorarea preţului carburanţilor nu poate fi justificată cu povara fiscală impusă de stat prin taxele percepute companiilor petroliere şi a cerut ANAF să iniţieze inspecţia fiscală generală în cazul companiilor petroliere, precum şi Consiliului Concurenţei să efectueze verificări suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.

De asemenea, premierul a solicitat Consiliului Concurenţei să analizeze, împreună cu Departamentul pentru Afaceri Europene, dacă preţurile la carburanţi pot fi îngheţate în România în baza unei legi care prevede o astfel de măsură în cazuri excepţionale, dar care este adoptată înaintea aderării la UE.