Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primul trimestru cu peste 4%

Ziarul Financiar 06.05.2011

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, în primul trimestru faţă de acelaşi interval din 2010, cu 4,4% ca serie brută şi cu 4,7% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Ca serie brută, în intervalul menţionat, s-au înregistrat reduceri la lucrările de construcţii noi (6,1%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (11,4%), în timp ce la reparaţiile capitale volumul a fost cu 22,7% mai mare, se arată în comunicatul INS. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale cu 0,4%, iar la cele rezidenţiale şi inginereşti, volumul a coborât cu 13,4%, respectiv cu 3,3%.

În funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele trei luni din 2011, s-au evidenţiat scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (9%) şi la cele de construcţii noi (7,8%), şi creştere la lucrările de reparaţii capitale (+18,1%).

Pe obiecte de construcţii, s-a consemnat creştere la clădirile nerezidenţiale (0,9%) şi reduceri la cele rezidenţiale şi la cele inginereşti, cu 11,1%, respectiv cu 4,6%.

În martie, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut atât ca serie brută,cu 2,6%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 1,5%.

Ca serie brută, lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 5,2%, în timp ce lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi cele de construcţii noi au coborât cu 5,7%, respectiv cu 3%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a fost mai mic îm martie, faţă de aceeaşi lună din 2010, cu 29,8% la clădirile rezidenţiale şi cu 8,6% la cele nerezidenţiale. La construcţiile inginereşti s-a înregistrat un avans cu 18,1%.

Ca serie ajustată, s-au înregistrat majorări la lucrările de reparaţii capitale (9,4%) şi la cele de întreţinere şi reparaţii curente (0,1%). La lucrările de construcţii noi s-a evidenţiat o scădere cu 3,5%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut în martie, faţă de aceeaşi lună din 2010, la construcţiile inginereşti cu 18,1%. La clădirile rezidenţiale şi la cele nerezidenţiale, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 30,7%, respectiv cu 1,2%.

Comparativ cu februarie, în martie 2011, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 30,2% ca serie brută, avans evidenţiat la lucrări de construcţii noi (34,1%), lucrări de întreţinere şi reparaţii curente (29,0%) şi lucrări de reparaţii capitale (15,1%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 1,8%.