Isărescu: Nu sunt de partea măsurilor de îngheţare a preţurilor, chiar şi în situaţiii excepţionale

Autor: Ovidiu Tempea 05.05.2011

Îngheţarea preţurilor la carburanţi nu este o măsură benefică întrucât după expirarea perioadei de restricţionare efectele sunt mult mai ample, apreciază guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, arătând că o astfel de măsură ar duce la creşterea traficului de frontieră.

"Nu sunt de partea măsurilor de îngheţare a preţurilor, chiar şi în situaţiii excepţionale, pentru că ştiu din istorie că au creat un confort pe termen scurt, dar după ce s-au încheiat fractura a fost şi mai mare. În acest condiţii nu pot să susţin o astfel de măsură", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR afirmă că, dacă va exista o decizie la nivelul Uniunii Europene, România o va adopta, "cu reţinerile de rigoare".
"Altminteri, dacă suntem într-o uniune în care toată lumea trece graniţa, o ruptură faţă de restul pieţelor nu face altceva decât să aducă bani pentru nişte speculatori", a adăugat Isărescu.

Premierul Emil Boc a solicitat Consiliului Concurenţei să analizeze, împreună cu Departamentul pentru Afaceri Europene, dacă preţurile la carburanţi pot fi îngheţate în România în baza unei legi care prevede o astfel de măsură în cazuri excepţionale, dar care este adoptată înaintea aderării la UE.