Osama ben Laden era neînarmat când a fost ucis, iar fotografia cadavrului său este "atroce"

Autor: Iuliana Enache - Mediafax 04.05.2011

Osama ben Laden nu era înarmat în momentul în care a fost ucis de comandourile americane, a afirmat marţi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, prezentând o nouă versiune a morţii liderului Al-Qaida şi afirmând că fotografia cadavrului acestuia este "atroce", relatează AFP, citată de Mediafax.

În timpul acestui atac, "exista îngrijorarea că ben Laden se va opune operaţiunii de capturare şi, de fapt, a rezistat (...) Ben Laden a fost împuşcat. Nu era înarmat", a declarat Carney într-o întâlnire cu presa.

Vedeţi aici imagini cu fortăreaţa de 1 mil. dolari în care se ascundea Bin Laden

De la anunţul operaţiunii conduse în noaptea de duminică spre luni în reşedinţa sa din Abbottabad, la circa 50 de kilometri nord de capitala pakistaneză, detaliile privind circumstanţele morţii lui Osama ben Laden au fluctuat.

Luni, principalul consilier al preşedintelui Barack Obama pentru combaterea terorismului, John Brennan, a declarat că ben Laden s-a servit de o femeia ca scut uman.

Comandourile l-au găsit pe "ben Laden şi familia sa la etajul al doilea şi al treilea al clădirii", a declarat Jay Carney.

Întrebat despre eventuala decizie de a face publice fotografiile cadavrului lui Osama ben Laden, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a răspuns: "Voi fi sincer, publicarea fotografiilor lui Osama ben Laden după acest atac este sensibilă, şi evaluăm necesitatea de a face acest lucru".

Problema este să vedem dacă publicarea lor "serveşte sau deserveşte interesele noastre, nu numai aici, ci în lumea întreagă", a explicat el.

"Putem spune că este o fotografie atroce", a declarat el, refuzând să spună dacă a văzut-o.